Vrije Universiteit Amsterdam

31.01.2006
P.J. Baskwell
aula
Faculteit der Godgeleerdheid
13:45
Herman Hoeksema: A Theological Biography


Promotor: prof.dr. A. van der Beek

Ietsje teveel aan heilige geest

Dominee Herman Hoeksema is een controversiële verschijning in de geschiedenis van gereformeerde theologie, vooral sinds hij in 1924 na een knallende ruzie de Christian Reformed Church verliet en samen met enkele geestverwanten de Protestant Reformed Churches oprichtte. James Baskwell weidde een proefschrift aan de opvliegende Amerikaanse dominee.

Oorzaak van alle opschudding was een meningsverschil over het leerstuk van de algemene genade. Volgens die leer is de genade van God niet alleen voorbehouden aan christenen. Ook niet-christenen zouden goede dingen kunnen doen. De Heilige Geest heeft ook tot taak om de zonde in hun harten te beteugelen. Dat God de ongelovige gunstig gezind is, zou dan ook blijken uit het vrije aanbod van het evangelie. Hoeksema beschouwde dit allemaal als nieuwlichterij en verzette zich hevig tegen de aanvaarding van deze leer.

Baskwell gaat in op de vraag wie deze Hoeksema precies was en wat hem bewoog. Hij plaatst Hoeksema's theologische opvattingen onder meer in het licht van diens armoedige jeugd. Zo leerde hij al jong te vechten voor wat hij wilde. Dat hielp hem wellicht overleven, maar het zou hem eveneens dwarszitten in zijn latere kerkstrijd. Ondanks zijn ongelukkige jeugd en sommige nogal onaangename karaktereigenschappen, rekent Baskwell Hoeksema tot de meer karakteristieke en consistent gereformeerde theologen van de twintigste eeuw.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl