Vrije Universiteit Amsterdam

Afscheidscollege

31.01.2006
prof.dr. J.J. de Vries
aula
Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen
15:45
Water-gedreven geschiedenis

Met water lijkt altijd iets aan de hand: te veel, te weinig, vervuild of ruzie over gebruiksrechten. Co de Vries bracht de afgelopen veertig jaar graag dit soort problemen onder de aandacht (vooral bij geldverschaffers) en werkte met veel plezier mee aan het vinden van oplossingen door analyse van de onderliggende processen. Maar aan het einde van zijn loopbaan voelt hij de verplichting ook eens te wijzen op het positieve aandeel van het water en de waterbeheersing, in de stroom van de geschiedenis.

De waterkringloop heeft de mensheid voortdurend van vers water voorzien, en de omgang met dit water heeft de basis gelegd voor het civilisatieproces. De meer dan vijfduizend jaar oude prestaties in het Midden-Oosten op gebied van architectuur, metaalbewerking, rekenkunde, schrift en astronomie werden allereerst mogelijk door de hoge productiviteit van de geïrrigeerde akkerbouw. De industriële samenleving zich die sinds de Middeleeuwen in West-Europa ontwikkelde, was gebaseerd op de aanwending van waterkracht en het gebruik van het netwerk van rivieren voor transport en handel.

De huidige waterproblemen zijn dan ook niet nieuw, maar verschillen slechts in schaal van de vraagstukken waar onze voorouders mee worstelden. Zij vonden vaak duurzame oplossingen die getuigen van diepgaand inzicht in de natuurlijke processen. Veel van deze wetenschap is inmiddels verloren of gemaskeerd door informatie. De komende jaren wil De Vries met zijn werk voor Unesco project History of Water and Civilisation een deel van deze kennis weer boven water halen.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl