Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 17 januari 2006.

Onderzoekers schrijven kooprecht burgerlijk EU-wetboek

Nederlands wetsvoorstel contractenrecht gepresenteerd in Brussel

Nederlandse onderzoekers presenteren 31 januari bij de Europese Commissie in Brussel een wetsvoorstel over Europees kooprecht. De wet helpt bijvoorbeeld consumenten bij miskopen. Het wetsvoorstel moet uiteindelijk terechtkomen in een toekomstig Europees burgerlijk wet¬boek. Voor het eerst ligt rechtswetenschappelijk onderzoek aan de basis van Europese wetgeving. NWO subsidieerde het onderzoek waarin juristen uit elf EU-lidstaten samenwerkten.

Onderzoekers van het Molengraaff instituut van de Universiteit Utrecht trokken de regels voor alle Europese consumenten en winkeliers gelijk. Het kooprecht in Polen wordt, als het aan de onderzoekers ligt, gelijk aan het kooprecht in Duitsland en Nederland. Met de nieuwe regels zal de consument weten waar hij aan toe is als hij iets koopt binnen de EU. Als de consument een ondeugdelijk product heeft gekocht in het buitenland, zal hij in alle landen dezelfde rechten hebben. Op dit moment betaalt bijvoorbeeld een Engelse verkoper liever een schadevergoeding dan dat hij een niet-functionerend product herstelt.

De onderzoekers baseren hun wetsvoorstel op richtlijnen van de Europese Unie, afzonderlijke wetboeken van EU-landen en het Weens Koopverdrag uit 1980. Een van de moeilijkste delen van het onderzoek was om het wetsvoorstel zo schrijven dat alle landen ermee kunnen werken.

De Nederlanders presenteren hun wetsvoorstel op 31 januari bij de Europese commissie in Brussel. Aanwezig zijn onder andere afgevaardigden van regeringen, vertegenwoordigers van consumentenverenigingen, wetgevingsambtenaren van de Europese Commissie en personen uit het bedrijfsleven. De discussie in Brussel moet de weg wijzen naar een uniform kooprecht en de basis vormen voor een Europees referentiekader. Het uiteindelijke wetsvoorstel zal gereed zijn in 2007. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie dat rechtswetenschappelijk onderzoek een basis vormt voor een pan-Europese regelgeving.

Het wetsvoorstel is een van de uitkomsten van een groot onderzoek naar het contractenrecht. Doel van dit onderzoek was het opstellen van een referentiekader dat het contractenrecht van verschillende Europese rechtssystemen samenbrengt. In het rechtsvergelijkende deel van het onderzoek worden de verschillende juridische oplossingen die in de Europese landen het consumentenrecht en de handelskoop beheersen gepubliceerd.

In juni 2006 verschijnt de officiële publicatie getiteld: Priniciples of European Sales Law, Study Group on a European Civil Code, ed. Ewoud Hondius, Viola Heutger, Christoph Jeloschek, Sellier International Law Publishers, München, ISBN 3-935808-61-5.

In de Utrechtse onderzoeksgroep (www.sgecc.net) werkten juristen uit 11 EU-lidstaten samen. De onderzoekers werken inmiddels in de advocatuur of aan andere universiteiten en als adviseur van wetgevingscommissies.


---
Noot voor de pers,