Ingezonden persbericht

Professionele voorlezers voor de klas tijdens Nationale voorleesdagen

GRAVE, 20060130 -- Professionele voorlezers van FNB (voorheen blinden bibliotheek) lezen voor op school aan kleuters en hogere groepen bezoeken de FNB voorlees-studio's. "Wij willen laten horen en zien dat voorlezen meer is dan men meestal in eerste instantie denkt."


Professionele voorlezers van FNB (voorheen blinden bibliotheek) lezen voor op school aan kleuters en hogere groepen bezoeken de FNB voorlees-studio's. "Wij willen laten horen en zien dat voorlezen meer is dan men meestal in eerste instantie denkt."

Voorlezen of voorgelezen worden is natuurlijk erg leuk, maar kan ook zeer nuttig zijn. Het prikkelt namelijk de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en kan de woordenschat bij kinderen vergroten. Voorlezen kan echter ook een hulpmiddel zijn. Bijvoorbeeld voor kinderen en volwassenen met een leeshandicap. Om deze vorm van voorlezen eens onder de aandacht te brengen, gaat een aantal professionele voorlezers van FNB op dinsdag 31 januari op bezoek bij basisschool de Raamdonk in Grave. Zij zullen daar aan leerlingen van groep 1 en 2 voorlezen en ook wat vertellen over hetgeen zij bij FNB doen. Leerlingen van groep 6 en 7 worden die dag ontvangen bij FNB (vestiging Grave) zelf. Zij krijgen een rondleiding door het bedrijf, waarbij zij ook zelf wat in mogen spreken in één van de studio's. Ook kunnen ze bij FNB zien hoe 7.000 cd's met gesproken lectuur per dag gebrand en verzonden worden.

FNB maakt lectuur en informatie in aangepaste leesvormen. Zo beschikt zij over een collectie van ruim 40.000 gesproken boeken en ongeveer 300 titels van kranten en tijdschriften in voorgelezen vorm. Daarnaast zet FNB ook schoolboeken en studie en vaklectuur om in gesproken vorm, grootletter en braille. Maar ook is er veel materiaal in digitale vorm te verkrijgen en via Anderslezen.nl te downloaden.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2006, van 31 januari tot 11 februari, staat het voorlezen aan jonge kinderen centraal. Doel van deze Voorleesdagen is om het voorlezen aan jonge kinderen te stimuleren.




FNB