Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-041       |
|                                            |Arnhem|31 januari 2006|
|                                            |,     |               |
PROVINCIE GELDERLAND STEUNT MUSEA
E 149.439,-- voor Gelderse musea

De provincie Gelderland wil met de Subsidieregeling voor musea de kwaliteit van de museale activiteiten verbeteren. In de tweede en derde verdeelronde van 2005 heeft zij E 149.439,- gegeven aan 13 Gelderse musea.

Subsidieregeling en -voorwaarden
Op grond van de Subsidieregeling cultuur Gelderland 2003 konden musea die opgenomen zijn in het Nederlands Museumregister, subsidie aanvragen voor activiteiten die vernieuwend zijn voor het Gelderse museale veld óf totstandkomen door bijzondere samenwerking óf bijzonder zijn voor het museum in kwestie. De activiteiten moesten in Gelderland plaatsvinden en aansluiten op de missie en de doelstelling van het museum. Musea die voorlopig geregistreerd zijn, kunnen subsidie aanvragen voor materiële investeringen die nodig zijn om definitief te worden opgenomen in het Nederlands Museumregister. Een subsidie kan maximaal 75% van de subsidiabele kosten bedragen met een maximum van E 7.500,-- voor het gehele verbetertraject. Deze regeling is per 1 januari 2006 beëindigd.

Met ingang van 1 januari 2006 is de Subsidieregeling cultuur Gelderland 2006 van kracht. Meer informatie hierover (subsidievoorwaarden, indieningstermijnen etc.) is te vinden op de website van de provincie Gelderland: www.gelderland.nl/cultuur, onder "subsidies musea".

Negen geregistreerde musea kregen subsidie voor de volgende activiteiten:

Stichting Anton Pieck Museum, Hattem (E 8.000,-) Het Anton Pieck museum is met de subsidie in de gelegenheid gesteld het werk 'Persbureau Vaz Dias te Amsterdam' aan te kopen. Het museum had deze tekening al jarenlang in bruikleen en zag dit als een laatste kans om een zeer uniek werk van Anton Pieck definitief binnen de collectie te krijgen. Maarten van Rossummuseum, Zaltbommel (E 7.644,-) Het Maarten van Rossummuseum werkt hard aan het in goede staat brengen van zijn collectie. Met subsidie van de provincie Gelderland restaureert het museum zeven negentiende-eeuwse stoelen, diverse lijsten van schilderijen en zorgt het voor het schoonmaken van twee schilderijen die in de afgelopen tijd verworven zijn. Het laatste grote restauratieproject dateert uit 2002.

Stichting Boerderijmuseum De Bovenstreek, Oldebroek (E 11.334,-) Het museum koopt met de subsidie een klederdrachtencollectie aan, inclusief de daarbijbehorende sieraden. De collectie is deels van lokaal en deels van regionaal karakter en heeft zeer waardevolle stukken. (Tevens bouwt het museum een nieuwe ontvangstschuur voor bezoekers en een extra werkplaats voor onderhoudswerkzaamheden.) De stichting heeft als doel het opzetten, beheren en instandhouden van een museum om hiermee de historie van deze streek, en in het bijzonder de gemeente Oldebroek, te bewaren.

Stichting Voerman Museum, Hattem (E 2.750,-) Het Voerman Museum in Hattem koopt het schilderij 'karretje met ezel in mediterrane stad' aan van de schilderes Jo Koster. Een dergelijk werk is nog niet in het bezit van het museum. Het schilderij verschilt qua onderwerp, techniek en gebruikte kleuren van de andere zeven schilderijen die het museum al in bezit heeft. Het museum streeft ernaar om in de collectie een overzicht van het volledige oeuvre van deze kunstenares op te nemen.

Nederlands Bakkerijmuseum 'Het Warme Land', Hattem (E 10.000,-) Bakkerijmuseum 'Het Warme Land' in Hattem besteedt de subsidie aan een multimediaproject voor juniormuseumbezoekers. Op deze manier wil het museum juniorbezoekers (8-14 jaar) kennis laten nemen van de rijke geschiedenis van brood en de verschillende facetten die onderdeel vormen van het proces van graan tot brood. Na met goed gevolg de digitale route 'van graan tot brood' te hebben doorlopen, krijgen de deelnemers een certificaat mee naar huis.

Liemers Museum, Zevenaar (E 30.000,-)
Met de subsidie wordt het Liemers Museum in Zevenaar opnieuw ingericht. Dit heeft als algemeen doel de 25 jaar oude museuminrichting te moderniseren en uit te breiden. Zo wordt er op de eerste plaats de gehele volgorde van de museale opstelling gewijzigd, waardoor een betere onderlinge samenhang ontstaat.

Nederlands Tegelmuseum, Otterlo (E 21.500,-) Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo koopt een werk van kunstenaar Karel Appel aan. Het betreft een keramisch wandplastiek, genaamd 'Hoofd met baard'. Het werk is al in 1957 gemaakt en altijd in het bezit van de kunstenaar gebleven. De kunstenaar biedt het museum het werk nu te koop aan. Stichting Afrika Museum, Berg en Dal (E 29.863,-) Het Afrika Museum in Berg en Dal heeft subsidie gekregen voor een proefproject, dat voorjaar 2006 van start gaat. Met een audiotour wil het museum een nieuwe mogelijkheid toevoegen aan de manier waarop de verhalen in het museum 'verteld' worden. De bezoeker bepaalt op deze manier zelf welke toelichting hij wil horen. De audiotour is een aanvulling op het aanbod van het museum om 'verhalen van Afrika' te vertellen.

Cultuur Onder Dak Apeldoorn (CODA), Apeldoorn (E 10.000,-) De tentoonstelling 'Gelderland 1900-2000' is de centrale tentoonstelling van het cultuurhistorisch festival 'Gelderland 1900-2000' dat in het najaar van 2006 plaatsvindt. CODA zal hier als centrale locatie fungeren. Aanleiding tot dit festival is de verschijning van een boek met dvd, op 29 september 2006, over de geschiedenis van Gelderland in de 20e eeuw, in opdracht van de provincie Gelderland. 70 auteurs schetsen hierin samen een gevarieerd en zeer concreet beeld van de provinciale geschiedenis. De presentatie van het boek in CODA is tevens de start van het festival.

De vier volgende voorlopig geregistreerde musea krijgen subsidie in het kader van het verbetertraject:

Streekmuseum De Groote Sociëteit, Tiel (E 7.500,-) Het Streekmuseum De Groote Sociëteit in Tiel schaft met de subsidie klimatiseringapparatuur aan. Deze investering verschaft het museum de mogelijkheid om definitief opgenomen te worden in het Nederlands Museumregister.

Stichting Driels Museum (E 7.500,-)
De subsidie wordt gebruikt voor verbetering van het behoud en beheer van de collectie in het Driels Museum. Er worden aanpassingen aangebracht ten behoeve van klimaatcontrole en beheersing van licht. Deze investering draagt bij aan de definitieve opname in het Nederlands Museumregister.

Museum Het Groot Graffel, Warnsveld (E 2.625,-) Met de subsidie kan het museum diverse apparatuur aanschaffen waarmee aan een aantal eisen voldaan kan worden die leiden tot definitieve opname in het Nederlands Museumregister.

Nederlands Pluimveemuseum, Barneveld (E 723,-) De subsidie is bedoeld voor de aanschaf van in het bijzonder drie meetapparaten ten behoeve van de controle van temperatuur en luchtvochtigheid in het museum. Deze investering draagt bij aan de definitieve opname in het Nederlands Museumregister.



Provincie Gelderland