Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Deventer moordzaak heropend
Uitzenddatum: Di. 31 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Bas Haan

Het OM is een nieuw onderzoek begonnen in de Deventer moordzaak, de moord op de rijke weduwe Wittenberg. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Aanleiding voor het onderzoek is informatie die opiniepeiler Maurice de Hond, die een campagne startte voor veroordeelde Ernest L., heeft overhandigd. Een reconstructie van de zaak en
een gesprek met P. van Koppen, hoogleraar
rechtspsychologie.

Verklaring
In een schriftelijke verklaring schrijft het OM: âDoel van het vooronderzoek is om na te gaan of uit de aan het Openbaar Ministerie overgelegde stukken blijkt dat er sprake is van relevante feiten en/of omstandigheden in het opsporingsonderzoek die, als ze aan het Openbaar Ministerie en de rechter bekend waren geweest, mogelijk tot een ander oordeel hadden geleid.â

Twaalf jaar
Ernest L. werd eerst vrijgesproken, daarna toch veroordeeld, toen weer vrijgelaten en uiteindelijk toch veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg.

Messteken
Zij werd in september 1999 met vijf messteken in de borst vermoord. Ernest L. was financieel adviseur van de weduwe en beheerde haar vermogen van 4,2 miljoen gulden. Motief voor de moord leek dus aanwezig. Samen met een keukenmes als mogelijk moordwapen leek de zaak rond.

Blouse
In 2003 werd Ernest L. na drie jaar gevangenisstraf echter vrijgelaten. Het oorspronkelijke bewijsmateriaal werd van de tafel geveegd en het tij leek te keren voor de financieel adviseur. Totdat het Openbaar Ministerie na vier jaar alsnog met nieuw bewijsmateriaal kwam. Op de blouse van weduwe Wittenberg was DNA-materiaal gevonden van de verdachte.

Gebrekkig bewijs
De zaak werd herzien wegens gebrekkig bewijs, maar Justitie eiste op basis van het nieuwe bewijsmateriaal alsnog vijftien jaar cel tegen verdachte Ernest L. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde L. in het herzieningsproces tot twaalf jaar celstraf.

Cassatie
De fiscaal-jurist ging in cassatie, maar de Hoge Raad verwierp dat in februari 2005.

Commissie-Posthumus
Afgelopen zomer zorgde de Schiedammer parkmoord voor veel beroering. De commissie-Posthumus deed onderzoek naar het optreden van politie en justitie in de moordzaak van Nienke Kleiss en concludeerde dat bijna alles fout ging dat fout kon gaan. Er was volgens de commissie sprake van een aaneenschakeling van slordigheden en beoordelingsfouten.

Website
Maurice de Hond verdiepte zich in de Deventer moordzaak en opende een website over de zaak. Toen de fouten in de Schiedammer Parkmoord aan het licht kwamen, raakte De Hond er van overtuigd dat de Deventer moordzaak moest worden heropend. Dat is nu gebeurd: het OM is op basis van materiaal dat is aangedragen door De Hond een oriënterend vooronderzoek gestart.