Socialistische Partij

Laat afgesloten mensen niet in de kou staan

31-01-2006 * Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang wil dat mensen die in een schuldsanering zitten snel weer worden aangesloten worden op gas en licht en daarvoor een betalingsregeling krijgen aangeboden. Hij stelde dit vandaag voor minister Brinkhorst (Economische Zaken), maar die leek de kwestie niet al te serieus te nemen.

Dit weekend werd bekend dat duizenden mensen in Nederland permanent zonder gas en licht zitten omdat ze de heraansluit kosten (vaak wel 500 euro) niet in een keer kunnen betalen. Irrgang wil dat deze kosten in een schuldsanering wordt opgenomen in een verplichtende gedragscode over het af- en heraansluiten van huishoudens van gas en licht.

Minister Brinkhorst noemde vanmiddag het in de kou zitten van mensen "afschuwelijk" maar deed geen enkele concrete toezegging over het weer aansluiten van mensen in een schuldsanering. Irrgang: "De minister herhaalt steeds dat er tussen 1 oktober en 1 april geen mensen mogen worden afgesloten, maar daar heb je niet veel aan als je op 30 september al was afgesloten." Brinkhorst ontkende ook dat de forse stijging van het aantal afsluitingen iets te maken heeft met de liberalisering van de energiemarkt. En dat terwijl die liberalisering gepaard ging met splitsing van leverancier en netbeheerder, en die zelfstandige netbeheerder nu met hoge heraansluitingskosten drempels opwerpt voor mensen die na betaling van achterstallige rekeningen weer aangesloten willen worden.