Uitzetcentrum Zestienhoven

Orienterend onderzoek Inspectie Volksgezondheid naar doodgeboren baby

DUIVENDRECHT, 20060330 -- In 2004 constateerde de Inspectie Volksgezondheid dat er geen daglicht is in het gebouw van UC Zestienhoven, geen toevoer van buitenlucht artsen vaak niet tijdig ter plaatse zijn en dat psychiatrische zorg niet of te laat geboden wordt. De omstandigheden waaronder vluchtelingen verblijven op Zestienhoven kan leiden tot verergering of ontstaan van psychiatrische klachten. Inmiddels zijn er naar aanleiding van het rapport van de Inspectie bijstellingen geweest.

30 jan. 2006 werd ik geattendeerd op het trieste lot van mevr. Marthe Moamba.
Mevr. Moamba was 3 mnd zwanger toen zij in het Grenshospitium kwam (ondanks dat zwangere vrouwen niet langer dan 3 maanden in het GH mogen blijven).
Een aantal weken alvorens zij zou bevallen gaf zij aan dat haar "baby niet meer bewoog", waarop de verpleegkundige steevast aangaf, mevr. uw baby slaapt.
Mevr. kreeg paracetamol tegen de buikpuin toegediend.

Op 26 januari j.l. heeft mevr. een voldragen baby die de naam Job kreeg dood ter wereld gebracht.
Mede omdat ik dit zo onmenselijk vond besloot ik aandacht voor mevrouw te vragen.
Dat heb ik gedaan door nog in de nacht van 30/31 jan. een persbericht te maken, dat door het Parool gelukkig werd opgepikt.
Ik ben dan ook tezamen met de verslaggever bij de dienst in de rouwkamer van het AMC te Amsterdam alswel de begrafenis op de kinderbegraafplaats Santa Barbara te Amsterdam aanwezig geweest wat voor ons ook een vreselijk aangrijpende gebeurtenis was. Het was zo droevig dat ik dit niet zomaar naast mij neer hebben kunnen leggen, en meende er goed aan te doen bij de Inspectie Volksgezondheid te Amsterdam een formele klacht in te dienen. Inmiddels heb ik bericht van de Inspecteur dat er een orienterend onderzoek plaats zal vinden.

Dat er na zo'n traumatische gebeurtenis psychiatrische hulp moest komen spreekt voor zich. Of de hulp adequaat is geweest kan ik niet zeggen. Ik heb er mijn twijfels over. Want er is mij kort na de begrafenis ter ore gekomen dat mevrouw Moamba geprobeerd heeft zelfmoord te plegen. Waarna zij 's avonds nog naar Nieuwersluis is overgebracht. Het voormalig Militair Penitentiair Centrum wat nu dienstdoet als de Penitentiaire Inrichting voor Vrouwen.

Verleden week kreeg ik bericht dat mevrouw Moamba naar het UC Zestienhoven is gebracht.

Voor redacteuren:


Ik weet niet of u er iets mee kunt doen, maar ik wilde dit toch even onder uw aandacht brengen. Ook heb ik Defence for Children in geschakeld, mr. Carla van Os is ermee aan de slag gegaan, alsmede Klaas de Vries(PvdA)Tweede Kamer. Tevens is er a.s. zondag 1 april een wake voor mevrouw door de RvK voor het UC.
Ik voorzie n.l. dat mevr. wordt uitgezet en baby Job op de Amsterdamse begraafplaats blijft.
Wat korte info:
De termijn waarop de bewaring door de Vreemdelingenkamer getoetst wordt is vanaf 1 september 2004 vastgesteld op 28 dagen.
Mensen mogen normaal vanaf 8 uur 's ochtends tot 17.00 uur 's avonds van hun cel af, maar bij de afdeling AO mogen mensen tot 21.00 uur van hun cel.

Sinalen die Defence for Children heeft vernomen:

Signalen die we achteraf hebben gehoord via mensen uit het UC per telefoon
* Er is geen mogelijkheid tot postverkeer vanuit het UC;
* Er is te weinig geld om te kunnen bellen via een tolkentelefoon (dit werd ook aangegeven door een moeder die in het uitzetcentrum verbleef);
* De activiteitenbegeleidster zou maar een paar uur per dag aanwezig zijn;
* Kinderen zouden getuige zijn van mensen die door het lint gaan;

Yvonne B Wolthuis-Olf