Gemeente Ede

nummer 020 / Ede, 31 januari 2006

Jongeren participeren in gemeentebeleid Ede

Aanstaande zaterdag 4 februari presenteren jongeren van de Scoutinggroep Langenberg uit Ede hun ideeën over de nieuw te bouwen wijk Ede-Oost. De afgelopen maanden hebben zon dertig jongeren van deze scoutinggroep meegedaan aan een project jeugdparticipatie van het Steunpunt Scouting Gelderland in samenwerking met In-Spe (organisatie voor jongeren, dialoog en politiek in Gelderland) en de gemeente Ede.

Dit project Jeugdparticipatie heeft tot doel om jongeren meer te betrekken bij de gemeente en bij het maken en uitvoeren van gemeentebeleid. Zij leren hoe de gemeente werkt, waar de gemeente zich mee bezig houdt, hoe plannen tot stand komen en deze worden uitgevoerd. Daarnaast stimuleert het project dat jongeren zich bewust worden van hun omgeving en hoe je daar zelf greep op kunt krijgen. Het biedt de mogelijkheid aan jongeren om direct invloed uit te oefenen op planvorming van de gemeente.

Het project begon ongeveer drie maanden geleden met een kennismaking van de jongeren met leden van het College en enkele Raadsleden. De Explorers, Sherpas en Rowans hebben daarna, met aanwijzingen van de Raadsleden, een gemeenteraad gehouden en kennis gemaakt met het reilen en zeilen van de gemeente. Vervolgens konden ze in subgroepjes invloed uitoefenen op het plan van de nieuw te bouwen wijk in Ede-Oost. Hiervoor koos elke groep uit twee themas: Bouw je eigen droomwijk of Hoe ziet wat jou betreft de vrijetijdsbesteding eruit in de nieuwe wijk. Bij het ontwikkelen en verbeelden van hun plannen werden de jongeren ondersteund en begeleid door enkele Raadsleden.

Nu de plannen klaar zijn, is het tijd voor een presentatie. Deze zal aanstaande zaterdag plaatsvinden in het lege winkelpand in de Grotestraat, naast de Bruna en tegenover de Grote Kerk. Tussen 14.00 en 17.00 uur is er een doorlopende presentatie. Hierbij zullen ook leden van het Edese College van burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad aanwezig zijn.

Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie of thee de presentaties te bekijken en met de jongeren in gesprek te gaan over hun ideeën. En mocht u het zaterdag alweer vergeten zijn. In het hele centrum van Ede zullen leden van de Langenberggroep u aanspreken om u uit te nodigen naar hun ideeën te komen kijken en luisteren.
---