Gemeente Nijmegen

Brandweer gaat horeca controleren op bezoekersaantal

Brandweer Nijmegen vanaf zaterdag 4 februari cafés en discotheken in Nijmegen controleren op het aantal bezoekers. Daarbij wordt bekeken of het aantal bezoekers en de vluchtmogelijkheden voldoende op elkaar zijn afgestemd.

In de gebruiksvergunning is vermeld hoeveel bezoekers er in het pand mogen zijn. Zijn er meer bezoekers dan in de afgegeven gebruiksvergunning staat aangegeven, dan bestaat de kans dat bij brand of een ontruiming onvoldoende tijd en ruimte is om te vluchten. Naast controle op het bezoekersaantal onderzoekt de brandweer of uitgangen vrij toegankelijk zijn.

De brandweer vindt het belangrijk dat bezoekers prettig, maar vooral ook veilig kunnen uitgaan. Deze bezettingsgraadcontrole moet daartoe bijdragen. De controle is er ook op gericht om (brand)veilig gebruik van horeca-inrichtingen bij personeel en publiek te stimuleren.

De bezettingsgraadcontroles kennen in eerste instantie een informatief en voorlichtend karakter. Mocht tijdens de controles echter duidelijk worden dat sprake is van een ernstige overschrijding van het toegestane aantal bezoekers, dan is ingrijpen noodzakelijk. In dat geval zal de brandweer samen met de politie optreden om de vluchtveiligheid van café of discotheek te herstellen.

De controles zullen gedurende zes aaneengesloten weekeinden plaatsvinden. Daarna wordt de actie regelmatig herhaald.