Gemeente Zoetermeer

Inwoners kunnen actie tegen de plannen van de NS steunen

Bewoners kunnen vanaf 4 februari hun tegenstem laten horen tegen de plannen van de NS om in de nieuwe dienstregeling per 2007 geen Intercitytreinen te laten stoppen in Zoetermeer.

Dat kan men doen door via www.zoetermeer.nl een actiekaart in te vullen en met een druk op de knop te verzenden. Op de homepage staat een verwijzing naar de actie. Ook staat er morgen een bon op de Stadsnieuwspagina, die bewoners in kunnen vullen en terug kunnen sturen naar de gemeente.

Daarnaast zijn de bijna 300 grootste bedrijven in Zoetermeer aangeschreven om mee te doen aan de actie, evenals grote bedrijven in Den Haag en de ministeries.

De actie loopt tot 14 februari. Daarna worden alle ingevulde actiekaarten aangeboden aan minister Peijs.

Achtergrond

De NS is van plan om vanaf de dienstregeling 2007 geen Intercity-treinen te laten stoppen in Zoetermeer. Het gevolg van het afschaffen van deze treinen is dat reizigers vanuit Zoetermeer in de richting van Utrecht voortaan moeten overstappen in Gouda of het traject per stoptrein moeten afleggen. Dit laatste geldt ook voor reizigers vanuit Zoetermeer richting Den Haag.

De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders zijn tegen de plannen van de NS en voeren daarom actie ter behoud van de Intercity-status. De eerste ronde van deze actie vond plaats op woensdag 25 januari op de Mandelabrug, toen wethouder Haan (vervoer) en vele raadsleden protestkaarten aan reizigers uitreikten en een petitie aan enkele Kamerleden overhandigden. Deze actie heeft het landelijk nieuws gehaald. Honderden kaarten zijn inmiddels al ingestuurd.

Zoetermeer steunt de actie van ROVER om op het traject Den Haag Utrecht vice versa twee keer per uur een intercity in Gouda en twee keer per uur een intercity in Zoetermeer te laten stoppen, in plaats van vier keer per uur in Gouda.