Gemeente Zwolle

Oplossing binnen budget; Miljoen euro vrijgespeeld voor Odeon en de Spiegel


Datum uitgave: 03-02-2006

Het college van B&W ziet kans een bedrag van een miljoen euro vrij te spelen voor investering in het complex van Odeon. Dit is mogelijk binnen het door de gemeente vastgestelde budget en voorwaarden. Met de opening van De Spiegel in september van dit jaar moet de schouwburgorganisatie een forse verandering hebben ondergaan. In de visie van het bestuur en de directie is er sprake van een omslag naar een zakelijker, culturele onderneming. Op een planmatige manier moet dan een bedrijf worden gerund, waar een gevarieerd cultuuraanbod gepresenteerd wordt voor een divers publiek. Daarom wil de organisatie een koerswijziging inzetten om op middellange termijn tot een reorganisatie te komen.

Lager personeelsbudget
Adviesbureau LaGroup heeft nog eens kritisch gekeken naar het eerste advies dat zij bij de start rond de discussie rond het nieuwe theater heeft uitgebracht. In dit laatste onderzoek komt het totale personeelsbudget een ton lager uit op 1.760.000,-- euro. Van die situatie maakt het college gebruik om mee te gaan in de wens van het bestuur van Odeon om over een reserve op de te begroting te beschikken, waarmee, binnen de gestelde kaders, zelfstandig beschikt kan worden. Daarmee zal een herhaling van bijvoorbeeld de discussie rond de trekkenwanden begin 2005 niet meer voorkomen.

De subsidie aan de schouwburg wordt structureel gekort met 100.000 euro om daarmee incidenteel 1.000.000 euro te kunnen vrijmaken.

Aanvullende investeringen
Op korte termijn worden maatregelen getroffen die hard nodig zijn voor Odeon. Te denken valt aan de vervanging van stoelen in de schouwburgzaal, het opknappen van de foyer en de toiletten en aanpassingen in de keuken. Ook voor de Spiegel zijn enkele aanvullende uitgaven nodig, zoals een kassareserveringssysteem en registratiesystemen. Daarnaast komt er een verbeterde orkestwand die minder arbeidsintensief is en waarmee wordt bespaard op de personeelslasten. Daarnaast worden gesprekken gevoerd tussen de schouwburgorganisatie en het Filmhuis over het realiseren van een tweede zaal in Odeon. Deze gesprekken verlopen voorspoedig. Indien dit plan wordt verwezenlijkt zullen extra middelen nodig zijn. Dat zou dan kunnen door een gezamenlijke financiële inspanning.

Het bestuur en directie van de schouwburgorganisatie zijn het met het college eens dat met deze eenmalige financiële injectie de basis wordt gelegd voor een gezond bedrijf, waarmee men binnen het door de gemeenteraad vastgestelde budget blijft voor Odeon/de Spiegel.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 03-02-2006 tot 09-02-2006