Socialistische Partij

SP :: Nieuws :: Berichten

Aftrap campagne met nieuw gezicht voor de SP

04-02-2006 * Onder het motto `Hier is de SP' zijn we vandaag officieel begonnen met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de aftrap op het Bellamyplein in Amsterdam Oud-West is meteen het nieuwe gezicht van de SP gepresenteerd. Jan Marijnissen riep iedereen op om samen te werken aan een beter land, te beginnen in je eigen woonplaats. "Een beter Nederland begint HIER!"

startschot campagne

Ongeveer honderdvijftig actieve SP'ers en buurtbewoners hadden zich vanmiddag verzameld op het pleintje bij de Ten Kate Markt in de Kinkerbuurt voor de feestelijke start van de SP campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ze kregen optredens voorgeschoteld van Bob Fosko en zijn band, van cabaretier Javier Guzman en korte toespraken van prominente SP'ers. Ook was er veel belangstelling voor het nieuwe actiemateriaal waarmee de SP de komende weken de strijd aan gaat.

Hans van Heijningen

Campagneleider Hans van Heijningen zette uiteen wat de rol van de SP is in de huidige politiek. "Mensen zijn de huidige politiek zat en keren zich er vanaf. En vind je het gek? Toch zal de SP naar die mensen toe moeten gaan en hen vertellen dat er wel degelijk een andere keuze is. Een keuze voor een politiek voor gewone mensen en een betere samenleving. Dat is het gevecht dat wij aan moeten gaan en daar hebben we zin in!"

Remine Alberts onthult de Amsterdamse poster

De Amsterdamse lijsttrekker voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, Remine Alberts, werd geïnterviewd door Eerste-Kamerlid Ronald van Raak. Hij vroeg haar waar de SP in de hoofdstad aandacht voor gaat vragen. "Wonen," zei ze stellig. "Na al die jaren besturen heeft wethouder Stadig er netto 630 woningen bij gebouwd. Dat is absurd weinig, wij zouden er voor kiezen veel meer te bouwen, want het wordt je haast onmogelijk gemaakt in deze stad een betaalbare woning te krijgen."

Er klinkt steeds vaker, ook in Amsterdam, de roep om een kraakverbod. Dat draagt volgens Alberts helemaal niets bij aan het bestrijden van de woningnood. "Ik wil geen kraakverbod, maar een leegstandsverbod! Het is toch te absurd dat er in Amsterdam -tig woningen boven winkels en van speculanten leeg staan, terwijl mensen vele jaren moeten wachten om een woning te krijgen? Verbied leegstand en maak die leegstand ook onrendabel met forse boetes of dwangsommen."

Jan Marijjnissen

Partijleider Jan Marijnissen vertelde zijn gehoor dat de SP haar bestaan te danken heeft aan het werk op lokaal niveau, en dat dit nog steeds het belangrijkste werk is. "Ik ben het afgelopen jaar heel veel het land in geweest en heb elke provincie bezocht. En ik kwam daar bij de mensen veel somberheid tegen. Maar dat was niet omdat de mensen somber van aard zijn. Als je door die somberheid heen prikt zijn het overwegend mensen die enthousiast willen zijn en optimistisch. Het huidige politieke klimaat voedt echter niet het positieve, maar het negatieve in de mensen. Dat moeten we ombuigen, er met nieuw optimisme komen!"

Marijnissen constateerde dat dit jaar meer mensen dan ooit ook op lokaal niveau SP kunnen stemmen. "We doen in bijna twee keer zoveel gemeenten mee. We hebben momenteel ongeveer 140 raadsleden, en als we er hard voor werken kunnen we dat aantal in maart verdubbelen!"

Hij stelde dat een eventuele overwinning in 2006 niet een eindpunt, maar een begin is. "Het is een drietrapsraket: na deze gemeenteraadsverkiezingen volgen in april 2007 verkiezingen voor de Provinciale Staten, en in mei krijgt iedereen de kans om te zeggen dat CDA en VVD zijn uitgeregeerd! Dan kunnen jullie kiezen voor die nieuwe, progressieve coalitie die van Nederland een beter land gaat maken!"

Een beter Nederland begint HIER!