SP Tilburg


Tilburg, 4 februari 2006

SP legt verantwoording af over stemwijzer

Sinds enkele dagen staat de Tilburgse Stemwijzer online op www.stemwijzer.nl/tilburg. Alle partijen die in Tilburg aan de verkiezingen meedoen hebben daar antwoord gegeven op dertig stellingen, of het nou klopt of niet. Over dat laatste wil de SP verantwoording afleggen en geeft daarom op haar website tekst en uitleg over de antwoorden op de stellingen. En roept andere partijen op hetzelfde te doen.

Transparantie is van groot belang bij voorlichting over partijstandpunten. Sommige vragen van de Stemwijzer zijn niet altijd even duidelijk, voor meerdere uitleg vatbaar of niet simpel met 'eens' of 'oneens' te beantwoorden. Ook kan de motivatie per partij nogal verschillen terwijl ze op de Stemwijzer hetzelfde antwoord geven.

Zo geven bijvoorbeeld de VVD, TOP, TVP en Lijst Smolders aan dat wat hun betreft 'De plannen voor de Cityring de ijskast in moeten'. Zonder enige uitleg is dit volgens ons je reinste kiezersbedrog. Zowel de VVD, de TOP als de raadsleden van de TVP hebben volmondig ingestemd met álle plannen voor de cityring en állen hebben zij gestemd tégen een referendum over deze plannen. LST wil de cityring in tweerichtingen hebben, maar dat is nog wat anders dan zeggen dat-ie de ijskast in moet. Alle partijen - behalve de SP - vinden dat er weer auto's over de Heuvel moeten gaan rijden.

Daarom is het van belang dat partijen duidelijk maken wat zij bedoelen met hun antwoorden op de Stemwijzer, want anders worden kiezers alsnog met een kluitje het riet ingestuurd of regelrecht voor het lapje gehouden.

www.tilburg.sp.nl