RTL Group



Topkok Jamie Oliver verklaart oorlog aan vette maaltijden op Britse scholen in 'Jamie Olivers School Dinners' bij RTL 5 Topkok Jamie Oliver bindt vanaf dinsdag 7 februari de strijd aan met de vette hap op scholen in het nieuwe RTL 5-programma Jamie Olivers School Dinners. De fast-food gerechten die de Britse leerlingen op school voorgeschoteld krijgen, bevatten te veel zout, vet en kunstmatige toevoegingen en zijn arm aan vitaminen en ijzer. De voedingsgewoontes van vandaag de dag vormen een serieuze bedreiging voor de gezondheid en levenskwaliteit van opgroeiende kinderen. Jamie is vastbesloten om het tij te keren en gaat in deze vierdelige reeks op creatieve wijze te werk om een betaalbaar, gezond menu te serveren. Maar er blijkt heel wat voor nodig te zijn om de jeugd hun aanlokkelijke bord friet met mayo in te laten ruilen voor hun dagelijks benodigde portie groenten.

In de eerste aflevering gaat Jamie aan het werk op een school in het Londense plaatsje Greenwich. Hij probeert zicht te krijgen op het eetgedrag van de kinderen en laat de verantwoordelijke dinner-ladies kennismaken met een andere manier van eten bereiden. In de tweede aflevering bezoekt hij een ziekenhuis in County Durham waar een diëtiste hem shockeert. Verder probeert hij de eethorizon van een basisschoolklas te verbreden en bezoekt hij de familie van één van de leerlingen om hen te adviseren over betere voeding. Tot slot brengt hij een bezoek aan het grootste cateringbedrijf van Engeland om ervoor te zorgen dat junk-food uit hun menus wordt verbannen. In aflevering drie keert Jamie terug naar de school in Greenwich waar zijn hulp nog steeds nodig blijkt te zijn. Zijn zwaarste taak is het brainwashen van de koks maar hij is ervan overtuigd dit met een workshop te kunnen realiseren. In de laatste uitzending van Jamie Olivers School Dinners wordt duidelijk of Jamie het tij heeft kunnen keren op de Greenwich-school. Daarnaast heeft hij een meeting met de overheid om hen ervan te overtuigen zijn campagne actief te ondersteunen.

Jamie Olivers School Dinners groeide in de UK eerder dit jaar uit tot een regelrechte kijkcijferhit. Belangrijker is dat Jamies bemoeienis in de Engelse schoolkeuken daadwerkelijk geleid heeft tot ingrijpen van de regering, waardoor meer scholen zijn overgegaan op een uitgebalanceerde, gezonde maaltijd.

Hoewel kinderen in ons eigen land minder bekend zijn met de gewoonte om tussen de middag een warme maaltijd te nuttigen op school, is de strijd tegen ongezond eten op scholen in Nederland ook aan de orde. Er zijn inmiddels diverse overheidscampagnes gestart om dit fenomeen effectief aan te pakken en de steeds dikker wordende jeugd bewust te maken van het belang van gezonde voeding.

Uitzending: RTL 5, dinsdag 7, 14, 21 en 28 februari, tussen 21.30 en 22.30 uur.


---

-------------------
Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Susanne Kolfschoten, persdienst RTL Nederland via tel. 035 - 6718878 of susanne.kolfschoten@rtl.nl.

© 2006 RTL Nederland / IP