Ingezonden persbericht


Persbericht week 6

WERK, WERK , WERK!
Banenoffensief voor vluchtelingen

De Nederlandse economie schijnt weer aan te trekken, goed nieuws zou je zeggen. Maar voor één groep lijkt het helemaal niet uit te maken wat de economie doet. Vluchtelingen vinden namelijk nauwelijks een baan, laat staan een baan op hun niveau. Om die reden zijn Vluchtelingenwerk, UAF en Emplooi een banenoffensief gestart. Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert op dinsdag 7 februari een debat in de aanloop naar de gemeenteraadverkiezingen. Tijd: 20.00-21.30 uur. Lovatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Entree vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

O.l.v. Jos van Beurden, schrijver-onderzoeker, debatteren o.a. Ako Sirini, filmmaker; Kees Bleichrodt, directeur UAF; Ahmet Taskan, CDA Utrecht; Jan Ravesteijn, GroenLinks Utrecht; Rinda den Besten, PvdA Utrecht; vertegenwoordiger VVD; en Jan Ringeling, directeur Human Resources NS. Aanwezig zijn o.m. de volgende experts: John van Lent, vestigingsmanager CWI Leidsche Rijn; Gerard Weck, beleidsadviseur Kamer van Koophandel Utrecht. Prosper Nkundimana, elektrotechnicus, verzorgt een inleiding.

In de stad Utrecht wonen ongeveer 5000 personen met een achtergrond als vluchteling. Een groot aantal van hen genoot een hogere opleiding. Maar slechts een klein aantal weet door te stromen naar een baan op hun scholingsniveau. Dat is niet alleen jammer voor die vluchtelingen zelf, vanuit maatschappelijk oogpunt kunnen we spreken van kapitaalvernietiging. Utrechts' trotse slogan 'meest creatieve stad van Nederland' doet hier geen opgeld. In de lagere regionen van de arbeidsmarkt is het in Utrecht voor niemand simpel werk te vinden; daar is er gewoon weinig van. Maar ook in deze sector van de arbeidsmarkt zijn vluchtelingen ondervertegenwoordigd. Hoe kan dat veranderen? Bijvoorbeeld door diversiteit op de werkvloer als uitgangspunt te nemen. Bijvoorbeeld door afspraken tussen politiek en bedrijven. Bijvoorbeeld door een meer individuele benadering van de vluchteling. Een banenoffensief biedt zo kansen aan vluchtelingen, bedrijven en de stad. Hoe gaan we dat invullen? En vooral ook: wie neemt dat op zich?

TUMULT & Vluchtelingenwerk Utrecht, UAF en Emplooi