Gemeente Putten

Behandeling ontwerpbestemmingsplan "Westelijk Buitengebied" (30-01-2006)


---

Putten, 30 januari 2006

De commissie voor Ruimtelijke Zaken behandelt het ontwerpbestemmingsplan Westelijk Buitengebied en de daartegen ingediende zienswijzen tijdens de openbare commissievergadering van dinsdag 7 februari 2006. Deze vergadering begint om 19.00 uur in de trouwzaal van het gemeentehuis.

De op de vaststelling van het bestemmingsplan en de beoordeling van de zienswijzen betrekking hebbende stukken, die tijdens deze commissievergadering aan de orde komen, zijn te vinden op de gemeentelijke website (www.putten.nl) en liggen ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis en de openbare bibliotheek.

Van 3 oktober t/m 14 november 2005 heeft het ontwerp van het bestemmingsplan Westelijk Buitengebied ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn kon een ieder een zienswijze op het ontwerpplan bij de gemeenteraad indienen; 329 personen/instanties hebben van deze gelegenheid gebruik gemaakt. De indieners van de zienswijzen konden, voor zover zij daaraan behoefte hadden, hun zienswijze toelichten tijdens hoorzittingen die in de periode van 7 t/m 14 december 2005 zijn gehouden.

De ingekomen zienswijzen zijn inmiddels behandeld door het college van burgemeester en wethouders. Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen stelt het college voor het ontwerp van het bestemmingsplan op een aantal punten bij te stellen. Het gaat daarbij onder andere om de volgende hoofdpunten:


· Voor het berekenen van de grootte van een agrarisch bedrijf wordt uitgegaan van de NGE-normen die golden ten tijde van de vervaardiging van het voorontwerp van het bestemmingsplan, wanneer het hanteren van de nieuwe normen er toe leidt dat aan het desbetreffende bedrijf een andere bestemming moet worden gegeven.


· In een aantal gevallen is gevraagd op een perceel een agrarisch bouwperceel te leggen, omdat men van plan is een agrarisch bedrijf te beginnen of bestaande agrarische activiteiten uit te breiden. In gevallen dat door betrokkenen een aanvraag om milieuvergunning is ingediend of een milieuvergunning is verleend, is aan het betrokken perceel een agrarisch bouwperceel gegeven. Wanneer de milieuvergunning vervalt omdat daarvan geen gebruik is gemaakt, wordt ook het agrarisch bouwperceel weer van het perceel gehaald.


· De mogelijkheid om een middelgroot agrarisch bedrijf te vergroten naar een groot agrarisch bedrijf wordt verruimd. Een dergelijke omzetting kan onder voorwaarden nu ook plaatsvinden in de zogenaamde extensiverings- en verwevingsgebieden.


· Voor middelgrote agrarische bedrijven wordt een vrijstellingsmogelijkheid opgenomen om toe te staan dat 3.500 m² aan bedrijfsbebouwing mag worden gerealiseerd. Voor nertsenbedrijven kan vrijstelling worden verleend tot 5.000 m².


· De status van woningen binnen agrarische bouwpercelen wordt in een bij het plan te voegen bijlage opgenomen.


· Bij het park De Zilverspar wordt de recreatieve bestemming omgezet in een bijzondere woonbestemming. Hiermee wordt permanente bewoning toegestaan, maar er worden geen bouwmogelijkheden toegekend.


· De bestemmingsregeling voor verblijfsrecreatieve terreinen wordt aangepast. Er wordt bij herinrichting/uitbreiding niet meer uitgegaan van een bepaalde maat per recreatie-eenheid, maar van een aantal recreatieverblijven per ha. Verder wordt bij herinrichting/uitbreiding een minimale groenstrook van 5 meter breed geëist.


· Rijks en gemeentelijke monumenten worden als zodanig op de plankaart aangegeven. In de voorschriften wordt bepaald dat deze panden niet mogen worden gesloopt.


· Kleinschalig kamperen wordt beperkt tot de periode van 15 maart t/m 31 oktober. Binnen het plangebied kunnen maximaal tien kleinschalige campings worden opgericht.

De ingekomen zienswijzen hebben er toe geleid, dat het ontwerp van het bestemmingsplan op een groot aantal punten is aangepast. Er is zoveel mogelijk tegemoet gekomen aan de zienswijzen waarin gevraagd werd om begrenzingen van agrarische bouwpercelen te wijzigen of bestemmingsgrenzen van bijv. Wonen aan te passen. Ook zijn naar aanleiding van de ingediende zienswijzen de voorschriften op tal van punten gewijzigd of aangevuld. Verder wordt voorgesteld bij de vaststelling van het bestemmingsplan nog een aantal ambtshalve wijzigingen aan te brengen. Deze wijzigingen zijn bijvoorbeeld nodig om enkele fouten in plankaart en voorschriften te herstellen en om een aantal voorschriften aan te passen c.q. te verduidelijken.

De vaststelling van het bestemmingsplan en de besluitvorming op de zienswijzen vindt plaats in een openbare raadsvergadering op dinsdag 28 februari 2006.