Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws


1/2/2006 - Historische archieven Voerendaal naar Stadsarchief Vanaf 7 februari 2006 zijn de historisch archieven van de gemeente Voerendaal ondergebracht in de archiefdepots van het Stadsarchief Heerlen. Het betreft de archieven van de gemeente Voerendaal (1800 - 1981) en de voormalige gemeente Klimmen (1800 - 1981). Naast de overdracht van de archieven benoemt het College van Burgemeester en Wethouders van Voerendaal de heer T.J. van Slooten tot gemeentearchivaris van Voerendaal. De heer Van Slooten is al gemeentearchivaris van Heerlen en Simpelveld en zal per 1 april deze functie ook vervullen voor de gemeente Voerendaal.

Overheveling van het historisch archief naar het Stadsarchief Heerlen is noodzakelijk in verband met de beperkte ruimte van het huidige archief en de nieuwe eisen waaraan een archiefruimte wettelijk moet voldoen. Aangezien de gemeente Voerendaal niet in staat is om de archiefruimte aan te passen en uit te breiden is besloten om het historische gedeelte van het archief Voerendaal over te dragen aan het Stadsarchief Heerlen.

Met de overbrenging naar het Stadsarchief Heerlen wordt het cultuur-historisch erfgoed van Voerendaal, vastgelegd in vele archiefstukken, beschikbaar voor een breed publiek van geĂŻnteresseerden.

In het archief van Voerendaal is o.a. een brief van de rijksarchivaris van Maastricht terug te vinden uit 1891. Via deze brief wordt het gemeentebestuur van Voerendaal verzocht om de archieven van voor de Franse Revolutie over te dragen aan het toenmalige Rijksarchief Limburg. In feite herhaalt de geschiedenis zich nu weer. Daarnaast een tweetal documenten uit 1896 en 1904 waarin voor de toenmalige aparte gemeenten Voerendaal en Klimmen het gemeentewapen per koninklijk besluit worden toegekend. In de archieven zijn ook stukken terug te vinden van de voormalige schepenenbank van Heerlen en het land van Valkenburg.

In de studiezaal van het Stadsarchief Heerlen kunnen de archiefstukken worden ingezien en bestudeerd. De archieven zijn beschreven in inventarissen, welke ook via de website van het Stadsarchief Heerlen (www.stadsarchiefheerlen.nl) te raadplegen zullen zijn.

Het stadsarchief is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 en op zaterdag van 12.00 tot 16.00.

De overbrenging van de historische archieven van de gemeente Voerendaal naar het Stadsarchief Heerlen en de benoeming van de heer Van Slooten tot gemeentearchivaris van Voerendaal, maken deel uit van een samenwerkingsovereenkomst tussen beide gemeenten waarin afspraken zijn gemaakt over het beheer van archieven. Deze overeenkomst zal op 13 maart 2006 door de gemeentebesturen van Voerendaal en Heerlen worden ondertekend