Politie Midden- en West Brabant


Scholieren geven rechercheurs internetles

BREDA, 6 februari 2006

Scholieren geven rechercheurs internetles

Op dinsdagmiddag 7 februari ontvangt de recherche zes
(basis)scholieren die hen een aantal kneepjes van het internet zullen bijbrengen. De middag wordt georganiseerd in het kader van de Europese dag van de internetveiligheid, die dit jaar als thema heeft Ik zal je leren!.

De scholieren (vier scholieren van het Prismacollege locatie Graaf Engelbrecht en twee scholieren van basisschool De Hoogakker) willen de recherche laten zien hoe zij via MSN met elkaar communiceren, welke taal ze daarbij gebruiken en hoe zij mensen blokkeren of juist toevoegen aan hun adressenlijst. Ook het maken van een website en het jezelf presenteren op een profielsite komt aan bod. Het Prisma College ondersteunt deze middag vanuit haar uitgangspunt leerlingen een veilig leerklimaat te bieden en om maatschappelijk betrokken te zijn.

Nieuwe virtuele wereld
De politie onderzocht in 2005 twee zaken waarin sexueel misbruik via een webcam centraal stonden. In die zaken zijn inmiddels twee verdachten aangehouden. Eén verdachte stond vrijdag 27 januari 2006 voor de rechter. De andere zit nog in voorarrest en zijn zaak moet nog voorkomen. Pieter Velings, recherchechef district Breda: Het was onze eerste ervaring met zon grote seriematige zaak op dit gebied. Je stapt dan in een nieuwe virtuele wereld waar je de weg niet altijd kent. Jongeren gebruiken internet op een heel eigen manier, gebruiken bijvoorbeeld een ander taal. Deze middag geeft ons een mooie gelegenheid om dat onontgonnen gebied verder te verkennen.

Europese Dag voor Internetveiligheid
De Europese Dag voor Internetveiligheid heeft dit jaar als thema Ik zal je leren!. De rollen worden omgedraaid: niet volwassenen maar de jeugd geeft les. Doel is volwassenen meer bewust te maken van de noodzaak om kinderen te leren veilig internetten. Je kunt je kind echter pas goed begeleiden als je weet wat ze precies doen. Op zeven februari wordt een pleidooi gehouden om meer te vertrouwen op de rol van kinderen als deskundigen. Door met oprechte belangstelling en niet vanuit angst met ze in gesprek te gaan, is de kans groter dat ze aan de bel trekken als ze een keer in de problemen komen. Daarmee voorkom je erger.

De Europese Dag is in Nederland een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. In Den Haag wordt minister van Economische Zaken Brinkhorst toegesproken door leerlingen. Ook elders in het land vinden presentaties van kinderen en jongeren plaats.

De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met de politie, het Prisma College en nutsbasisschool De Hoogakker in Breda en Mijn Kind Online, www.mijnkindonline.nl/.

Auteur: Manon Erkens