Grafische Bedrijfsfondsen


PGB behaalt over 2005 goed rendement op beleggingen (februari 2006)

Het PGB, het bedrijfstakpensioenfonds voor de grafimedia bedrijven, heeft over 2005 een gunstig beleggingsrendement behaald van 15,9%. Het vermogen van het fonds stijgt daardoor met 1,2 miljard. Ondanks het rendement daalt de dekkingsgraad onder het nieuw Financieel Toetsingskader licht van 130% eind 2004 naar 128% eind 2005. Dat heeft vooral te maken met de daling van de marktrente, waartegen de pensioenaanspraken voortaan contant gemaakt moeten worden.

Na de drie magere jaren aan het begin van deze eeuw, met een gemiddeld rendement van

-4,1%, heeft het PGB nu drie relatief goede jaren achter de rug met een gemiddeld rendement van 10,2% per jaar. Daarmee presteert het fonds ook beter dan de benchmark. Vooral het beleggingsrendement van 2005 droeg daar aan bij. Het PGB belegt in aandelen (46,4%), vastrentende waarden (46,0%), vastgoed (6,8%) en overige beleggingen (0,8%). Het waren met name de aandelenmarkten die in 2005 excelleerden met een rendement van 23,9%.

Het belegd vermogen van het fonds steeg in 2005 van 7.7 naar 8.9 miljard (inclusief PCM-Uitgevers). De stijging van het vermogen vertaalde zich echter niet in een oplopende dekkingsgraad. De dekkingsgraad, dat is de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen, daalde licht naar 127,7% (eind 2005). Dat kan vooral worden toegeschreven aan de gedaalde marktrente. In het nieuw Financieel Toetsingkader voor pensioenfondsen wordt de vaste rekenrente van 4% vervangen door de rente die op de markt wordt geboden voor langlopende leningen. Momenteel staat deze marktrente relatief laag (over 2005 gemiddeld ongeveer 3,75%). Door de daling van de rente lopen de verplichtingen van het fonds op; er moet meer gespaard worden.

Over de vooruitzichten voor 2006 is het PGB gematigd positief.

Paul van Leeuwen (directeur PGB): Het PGB wil de komende 15 jaar de dekkingsgraad sturen naar een niveau van ongeveer 150%. Het fonds kan dan relatief meer in aandelen beleggen, een lagere premie van werkgevers en werknemers vragen en niet onbelangrijk jaarlijks de pensioenen op peil houden. 2005 heeft wat dat betreft een prima bijdrage geleverd. De dekkingsgraad, berekend op basis van de vaste rekenrente van 4%, zou zelfs bijna op 137% zijn uitgekomen. Omdat de marktrente historisch laag staat, komen we lager uit. Voor het premie-, indexatie- en beleggingsbeleid van het fonds is de dekkingsgraad tegen marktrente richtinggevend.