Gemeente Aalten


07-02-2006

integrale aanpak huiselijk geweld
Landelijke aanpak
Huiselijk geweld is één van de meest voorkomende geweldsvormen in ons land. De aanpak van huiselijk geweld is daarom speerpunt van het Kabinet. Er zijn de laatste jaren veel maatregelen getroffen om huiselijk geweld te stoppen en terug te dringen. Een landelijk dekkend netwerk van advies- en steunpunten huiselijk geweld vanaf 1 januari 2006 is een volgende stap in de aanpak van huiselijk geweld. De 35 centrumgemeenten vrouwenopvang in Nederland is gevraagd deze steunpunten te realiseren. De gemeente Arnhem heeft als centrumgemeente vrouwenopvang deze taak opgepakt voor de regio Oost- en Midden-Gelderland.

Alle 19 gemeenten doen mee
Alle 19 gemeenten in Oost- en Midden-Gelderland hebben ervoor gekozen om in de aanpak van huiselijk geweld gezamenlijk op te trekken en een advies- en steunpunt in de regio te realiseren. De burgemeesters en gemeentesecretarissen van de gemeenten Aalten, Arnhem, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Lingewaard, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort, Winterswijk en Zevenaar hebben medio 2005 een intentieverklaring ondertekend. De gemeenten onderschrijven daarmee het doel om het geweld in de privé sfeer terug te dringen. Alleen als hulpverleners en strafrechtelijke organisaties samenwerken, blijkt dit geweld doorbroken te kunnen worden.

Alle gemeenten gaan de inspanningsverplichting aan om zorg te dragen voor een goede aansluiting van het advies- en steunpunt huiselijk geweld op de lokale hulpverlening. Om te beginnen zal elke gemeente er toe bijdragen dat de aanpak van huiselijk geweld in de beleidsplannen van alle betreffende organisaties in haar gemeente wordt opgenomen. De gemeenten dragen op lokaal niveau ook zorg voor de voorlichting aan burgers en beroepskrachten. Doel daarvan is het onderwerp bespreekbaar te maken en om de signaalfunctie van hulpverleners en verwijzers te bevorderen.

Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld voor Oost- en Midden Gelderland Op 25 november 2005 is gestart met het advies- en steunpunt huiselijk geweld voor de centrumgemeente vrouwenopvang Arnhem. Het advies- en steunpunt staat open voor iedereen die direct of zijdelings te maken heeft met huiselijk geweld. Slachtoffers, plegers, hun kinderen, mensen uit hun omgeving die zich zorgen maken zoals familieleden, buren, leraren, hulpverleners en hulpinstanties. Het advies- en steunpunt is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar via:

0900 - 66 000 66 (10 ct/min)

Of via email: info@huiselijkgeweldgelderland.nl

Iedereen kan terecht
Bij het advies- en steunpunt kan iedereen terecht voor informatie, advies en hulp. Mensen vinden er in de eerste plaats een luisterend oor en kunnen hun verhaal kwijt. Er zitten deskundige medewerkers achter de telefoon die adviezen geven over het omgaan met huiselijk geweld en meedenken over de mogelijkheden om een einde te maken aan het geweld. Zonodig komt een medewerker naar het gezin of wordt er op een andere plaats afgesproken om samen te bespreken wat er precies speelt en welke hulp nodig en gewenst is. Dit gebeurt alleen met toestemming van de betrokkenen.
Ook voor informatie en advies kan men terecht bij het advies- en steunpunt. Wie meer wil weten over huiselijk geweld, bijvoorbeeld over de aanpak ervan of het preventie- en het hulpaanbod in de regio kan ook naar 0900 - 66 000 66 bellen.