Fontys


Positieve accreditatie voor Fontys Hogeschool Journalistiek

De NVAO (Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie) heeft het officiële verzoek om accreditatie van Fontys Hogeschool Journalistiek, positief beoordeeld. Met de toewijzing van deze accreditatie voor zowel de voltijd- als de deeltijdopleiding geeft de NVAO aan dat de opleiding aan de formele kwaliteitseisen voor hoger onderwijs voldoet. Fontys Hogeschool Journalistiek mag tot eind 2012 de bachelor Journalistiek als officieel erkende opleiding aanbieden. dinsdag 7 februari 2006 door
Alle door de overheid bekostigde opleidingen voor hoger onderwijs in Nederland moeten zo'n accreditatie aanvragen. Fontys Hogeschool Journalistiek is de eerste van de vier journalistenopleidingen in het land die deze accreditatie heeft gekregen.

Vorig jaar is de Fontys Hogeschool Journalistiek bezocht door een commissie die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de kwaliteit van de opleiding. Deze visitatiecommissie heeft het zelfevaluatierapport dat de opleiding heeft samengesteld, getoetst en heeft met medewerkers, studenten en vertegenwoordigers van het beroepenveld gesproken. Het oordeel van de commissie, waar ook journalisten in zaten, was zeer positief. De visitatiecommissie onderzocht 21 facetten van de opleiding en gaf 10 keer het oordeel goed en 11 keer het oordeel voldoende. De NVAO heeft deze oordelen in zijn uitspraak zonder voorbehoud overgenomen en stelt verder geen aanvullende eisen. Het accreditatierapport spreekt zich positief uit over de doelstellingen die de opleiding heeft geformuleerd, over het onderwijsprogramma, over de kwaliteit van het personeel, over de voorzieningen van de opleiding, over de wijze waarop kwaliteit wordt gewaarborgd en over het niveau van de opleiding.

Directeur Wiel Schmetz: `ik ben zeer tevreden met de uitslag. En ik ben er trots op dat het visitatierapport zonder meer is overgenomen als bewijs voor onze huidige kwaliteit. Dat is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend bij accreditaties. Ik verwacht dat de Keuzegids in een volgende uitgave naar het oordeel van de NVAO zal verwijzen. Al een aantal jaren achtervolgt ons de slechte visitatie van 1999. Met deze accreditatie komt daar terecht een eind aan. De oude visitatie deed al langer geen recht aan de kwaliteit van de opleiding'.