Kroymans en Saab kiezen Saab 9-5 BioPower als zakenauto

Saab nederland

Kees van den Berg, Algemeen Directeur van Saab in Nederland, heeft bekendgemaakt dat directieleden van verschillende bedrijven van Kroymans Corporation op korte termijn over zullen stappen op een Saab 9-5 BioPower als zakenauto. Daarmee breekt Saab als eerste auto-importeur in Nederland daadwerkelijk een lans voor de uiterst milieubewuste brandstof E85.

Kees van den Berg: 'Saab is er helemaal klaar voor om het gebruik van de biobrandstof E85 als alternatieve brandstof in ons land te bevorderen. Kroymans Corporation en Saab Nederland geven hiermee een duidelijk signaal af naar de overheid om nu serieus werk te maken van E85. Saab Nederland pleit er dan ook sterk voor om voor E85 een passende accijnsheffing te hanteren. Onze hoop is dat de industrie ook daadkrachtig zal volgen met de implementatie van de infrastructuur.'

Saab Automobile vervult een pioniersrol op ethanol gebied. Op dit moment levert Saab de 9-5 2.0t, die vanaf fabriek geschikt is voor het rijden op E85. Vanaf 1 maart is deze uitvoering ook in Nederland leverbaar. De Saab 9-5 BioPower zet met zijn ethanol aangedreven verbrandingsmotor nieuwe maatstaven op het gebied van milieuvriendelijke technologieën. Daarnaast zijn de prestaties van de Saab 9-5 BioPower indrukwekkend dankzij de turbotechnologie van het vooruitstrevende Zweedse automobielmerk. Saab is voornemens om met deze geavanceerde en milieubewuste technologie ook een BioPower versie van de 9-3 Sport Sedan, de 9-3 Sport Estate en de 9-3 Cabriolet uit te brengen.

Groot succes in Zweden
'Op korte termijn is ethanol een effectief middel om in onze energiebehoefte te voorzien,' verklaart Jan-Ake Jonsson, Managing Director van Saab Automobile. 'Het is een eerste stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar meer duurzame technologieën, zoals die in ontwikkeling zijn. In Zweden hebben wij al enorm veel succes geboekt met BioPower. Inmiddels is in Zweden 70% van de nieuwe Saab's 9-5 een BioPower uitvoering.'

Trendsetter
Saab is met de door ethanol aangedreven auto een trendsetter binnen het luxesegment. Ethanol is een ecologisch verantwoorde, vernieuwbare energiebron. De Saab 9-5 BioPower combineert daarmee de voordelen van een 'groene' auto met sportieve prestaties. De auto levert zelfs meer vermogen dan zijn benzine-equivalenten en is bovendien in staat om ook op andere op ethanol gebaseerde brandstoffen of op mengsels van benzine en ethanol te rijden.
Ethanol wordt gewonnen uit landbouwoogsten of bosbouwresten. In tegenstelling tot benzine zorgt ethanol als brandstof niet voor een stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer.

Nogmaals Van den Berg: 'Na Zweden staat de Saab 9-5 BioPower nu dus ook bij ons op de prijslijst. Naast directieleden van Kroymans Corporation en Saab Nederland zullen ook de buitendienstmedewerkers van Saab Nederland binnenkort overstappen op een Saab 9-5 BioPower. Onze verwachting is dat op korte termijn de eerste pompstations E85 aan gaan bieden. Door binnen ons eigen wagenpark BioPower auto's in te zetten, streven we na om dit proces te versnellen.'

Saab 9-5 2.0t BioPower
De Saab 9-5 2.0t BioPower verbruikt E85, een mengsel van ethanol en benzine. Daarmee levert de krachtbron een indrukwekkend vermogen van 180 pk (132 kW). Dat is een stijging van maar liefst 20% ten opzichte van het maximumvermogen van de benzineversie die 150 pk (110 kW) levert. Het maximumkoppel van de ethanolversie bedraagt een imposante 280 Nm, 16% meer dan de 240 Nm van de benzinekrachtbron. De sprint van 0 tot 100 km/uur neemt slechts 8,5 seconden in beslag.

De meerprijs voor de Saab 9-5 BioPower bedraagt EUR 1.000,- inclusief BPM/BTW. Daarmee wordt de Saab 9-5 2.0t BioPower Sport Sedan in Nederland leverbaar vanaf EUR 39.990,-. Wat cost of ownership betreft kunnen de jaarlijkse kosten voor de BioPower uitvoering gelijk liggen aan die van de normale 2.0t benzinevariant, want Saab Financial Services en ARM Autoleasing hebben een aantrekkelijk leasetarief voor de Saab 9-5 BioPower afgegeven (op basis van 48 maanden en 20.000 km/jaar), dat inclusief E85 brandstof gelijk ligt aan dat van de reguliere 9-5 2.0t. Klimaatbewust rijden hoeft met de Saab 9-5 BioPower dus niet duurder te zijn dan rijden op normale benzine.