Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

7-2-2006

Minister Dekker wil in haar beleid explicieter aandacht geven aan bepaalde groepen burgers, zoals mensen met lagere inkomens, allochtonen, maar ook vrouwen. Daarmee reageert de minister op de tussenrapportage van de Visitatiecommissie Emancipatie.

De Visitatiecommissie Emancipatie heeft het afgelopen jaar onderzocht hoe het is gesteld met de aandacht voor emancipatie van vrouwen op de verschillende ministeries. De term die in dit verband gebruikt wordt is gender mainstreaming. Hiermee wordt gedoeld op de strategie om emancipatie duurzaam te verankeren in het beleid. De commissie is ingesteld door minister De Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), de coördinerend bewindspersoon emancipatiebeleid. Elke bewindspersoon is echter zelf verantwoordelijk is voor gender mainstreaming op zijn of haar eigen beleidsterrein.
Hoewel VROM tot 2003 een actieve rol heeft gespeeld op het terrein van gender mainstreaming, constateert de commissie in haar rapport dat de aandacht voor het onderwerp sterk is weggezakt. Aangezien veel beleid is gedecentraliseerd naar gemeenten en maatschappelijke organisaties, zou het departement volgens de commissie ervoor moeten zorgen dat gender mainstreaming ook op die niveaus goed verloopt. Verder geeft de commissie aan dat VROM al wel te kennen heeft gegeven serieus werk te willen maken van het diversiteitsbeleid. Hiervoor is echter tot nu toe geen capaciteit vrijgemaakt.

De commissie heeft van alle dertien ministeries een tussenrapportage uitgebracht. In een reactie laat het kabinet weten dat ministeries die dat willen, dit jaar extra ondersteuning krijgen bij het realiseren van de emancipatiedoelstelling. Het kabinet wil dat departementen bij alles wat ze doen aandacht besteden aan gender mainstreaming. Hierdoor kan de kwaliteit en de effectiviteit van het beleid verbeteren, vindt het kabinet.

Downloads


* Tussenrapportage 'Emancipatiebeleid en gender mainstreaming bij het ministerie van VROM' (pdf, 140 KB)

* Kamerbrief met reactie minister Dekker op tussenrapportage (pdf, 20 KB)

Zie ook


* Op http://www.minszw.nl zijn de overige samenvattende tussenrapportages te vinden en de reactie van het kabinet.
* Visitatiecommissie Emancipatie:
http://www.visitatiecommissie-emancipatie.nl