Unicef



Crisis in Hoorn van Afrika door droogte 07 februari 2006, Genève - In Ethiopië, Kenia, Somalië en Djibouti is al twee jaar geen regen van betekenis gevallen. De 'Hoorn van Afrika' verkeert daardoor in een crisis. Ongeveer 1,5 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar worden bedreigd door ondervoeding en ziektes. In totaal hebben circa acht miljoen mensen noodhulp nodig. Unicef biedt die hulp, in de hoop dat hiermee een ergere crisis in de komende maanden kan worden voorkomen.

Vrouwen en kinderen in Somalië wachten op het uitdelen van zakken met de extra voedzame pap UNIMIX. Foto: Unicef Somalië/2006/Bannon Vrouwen en kinderen in Somalië wachten op het uitdelen van zakken met de extra voedzame pap UNIMIX. Foto: Unicef Somalië/2006/Bannon

Ann M. Veneman, internationaal directeur van Unicef: "Hier is de kans op ziektes, nog meer ondervoeding en grote aantallen ontheemde mensen levensgroot aanwezig. De internationale gemeenschap moet onmiddellijk hulp bieden."

Mazelen
De langdurige droogte heeft geleid tot sterfte onder het vee, het mislukken van oogsten en het opdrogen van waterbronnen. Doordat het vee doodgaat en er niet geoogst kan worden, neemt de ondervoeding bij kinderen toe. Daarnaast vormt mazelen een grote bedreiging. In het getroffen gebied is het aantal tegen mazelen ingeënte kinderen laag en deze ziekte kan dodelijke gevolgen hebben voor kinderen die al door ondervoeding verzwakt zijn.

16 miljoen dollar nodig
Unicef ondersteunt al bijvoedingsprogramma's in Somalië, Kenia en Ethiopië, in samenwerking met de betrokken regeringen, het Wereldvoedselprogramma en andere hulporganisaties. De komende maanden worden deze programma's uitgebreid en krijgt ook Djibouti hulp bij het bijvoeden van kinderen. Daarnaast worden kinderen gevaccineerd tegen mazelen en krijgen ze vitamine A-druppels ter versterking van hun weerstand. De bevolking krijgt voorzieningen voor water en sanitair en kinderen worden beschermd tegen uitbuiting en misbruik. Dat laatste kan gebeuren als gezinnen hun inkomens kwijtraken, als ze op zoek naar water en voedsel verhuizen of als er over de landsgrenzen heen gestreden wordt om de beperkte bestaansmiddelen die er nog zijn. Unicef heeft 16 miljoen dollar nodig voor acute hulpverlening.

Niet meer naar school
De droogte bedreigt ook het onderwijs in de Hoorn van Afrika. Veel kinderen gaan niet meer naar school, maar helpen mee met het zoeken naar voedsel en water. In vier districten in Somalië zijn nog maar 14 van de 104 scholen open. Scholen in Kenia melden dat het aantal leerlingen juist toeneemt; kinderen komen naar school om het eten dat daar uitgedeeld wordt mee te nemen naar huis.