VVD


7-2-2006

VVD verheugd met harde politieaanpak

Extreme overlast, zoals in de Diamantbuurt, moet door de politie keihard worden aangepakt. Dat was de boodschap van VVD-politiewoordvoerder Anton van Schijndel bij de behandeling van de politiebegroting. Het nieuws dat minister Remkes de straatterreur nu rigoureus wil aanpakken, is dan ook fantastisch.

Het wangedrag is het ergst als er haat uit spreekt tegen de autochtone medemens - dan is het pure discriminatie of racisme. Bijvoorbeeld, vrouwen die voor hoer worden uitgescholden, homo's die hun buurt worden uitgepest, joden die worden geslagen.

Probleem is dat de strafbare feiten waarmee dit gedrag gepaard gaat - zoals vernieling, schelden, bedreigen, spuwen, ruiten ingooien, enz. - hooguit korte vrijheidsstraffen opleveren, als het al zover komt. Toch gaat het hier om ontwrichtend gedrag, juist omdat de bedoeling is de ander angst en schrik aan te jagen. Het is intimiderend gedrag. Gedrag waarvan we weten dat het strafrecht - ultimum remedium, nietwaar - er niet goed mee overweg kan. Het strafrecht komt meestal pas in actie als de dader al ver is afgegleden en criminele veelpleger is geworden.

Bij de behandeling van de politiebegroting heeft Van Schijndel dan ook voorgesteld burgemeester en politie de bevoegdheid te geven om notoire lastpakken, zonder tussenkomst van de rechter of de officier van justitie, naar een opvangtehuis te sturen, een meldplicht, contactverbod of avondklok op te leggen, of een afkickverplichting. Minister Remkes heeft toen gezegd de juridische haken en ogen van dit plan te gaan onderzoeken. Vandaag staat in chocoladeletters op de voorpagina van De Telegraaf dat hij nu vóór is. De VVD is verguld met dit bericht.

Volgens de VVD zijn de grenzen van wat het buurt- en jongerenwerk vermag, nu wel bereikt. Het idee dat je geweld `beloont' met extra geld en aandacht, stuit burgers tegen de borst. De zachte aanpak wekt in de probleemgroep slechts minachting op. Nu komt het erop aan de teugels weer aan te halen. Een harde politiële aanpak van overlast is nodig om onze samenleving veiliger te maken. En, zie de rellen in Frankrijk, om de maatschappelijke vrede in stand te houden.