Campagne CDA


07-02-2006 | Kamer akkoord met missie Afghanistan

Afgelopen donderdagavond vond in de Tweede Kamer het afrondende debat plaats over de voorgenomen uitzending van Nederlandse militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan.
In de weken voorafgaand aan het debat informeerde de CDA-fractie zich door middel van gesprekken met deskundigen, een uitvoerige vragenronde en een hoorzitting. De uitzending naar dit gebied is niet zonder risicos en vereist een zorgvuldige afweging. Tijdens het debat zijn door de CDA-fractie duidelijke garanties gevraagd. Garanties die betrekking hebben op de vraag of de Nederlandse militairen voldoende zijn toegerust op hun taken, of er duidelijke afspraken zijn gemaakt over de commandostructuur (de samenwerking met ander militaire commandos) de situatie aldaar en de wederopbouw.

Uruzgan
Uruzgan is een provincie waar al 26 jaar het centrale gezag afwezig is en waar Russen, Taliban, terroristen en krijgsheren beurtelings het machtsvacuüm gevuld hebben. Nederland is nu gevraagd om in NAVO verband een bijdrage te leveren aan herstel van stabiliteit in Uruzgan. Als de ISAF missie dit vacuüm niet opvult, komen de Taliban met in hun kielzog al-Qaida onherroepelijk terug. De Verenigde naties roepen de wereldgemeenschap op om Afghanistan te helpen met herstel van stabiliteit en wederopbouw. Het CDA heeft steeds nadrukkelijk aangegeven dat het hoofddoel van deze missie wederopbouw moet zijn. Ormel: De CDA-fractie constateert dat de regering grote aandacht geeft aan wederopbouw. Tijdens de Londen conferentie is 100 miljoen Euro aangeboden voor de komende drie jaar en daarnaast is 10 miljoen euro beschikbaar voor wederopbouw specifiek in Uruzgan. De vele goedwillende Afghanen in Uruzgan willen graag het verschil zien tussen oorlog en vrede. Nu is er niets, geen gezag dat er toe doet, geen onderwijs, geen gezondheidszorg. Het winnen van vertrouwen van de bevolking is een absolute voorwaarde en dat kost tijd. Vervolgens moet politie en leger getraind worden en moet lokaal bestuur en een rechtssysteem worden opgebouwd. Daarna sociaal-economische opbouw, watersystemen, wegen, scholen en ziekenhuizen. Dat kost tijd.

Aandachtspunt in het debat was de relatie tussen de ISAF-missie van de NAVO en de Operatie Enduring Freedom. Ormel: ISAF zal het commando overnemen van OEF en de CDA-fractie is van mening dat de commandostructuur op een dusdanige wijze is geregeld dat beide missies elkaar niet in de wielen zullen rijden. Ook generaal van Kappen gaf tijdens de hoorzitting aan dat hier sprake is van een gebruikelijke commandoconstructie. ISAF zal hulp van OEF wellicht af en toe nodig hebben en de gemaakte afspraken zijn helder.

Stabiliteit
Ander aandachtspunt was de bestuurskracht van de regio. Ormel: Een van de grote problemen in Uruzgan bestaat uit onvoldoende vertrouwen in de eigen leiders. De regering heeft bij president Karzai aangedrongen op vervanging van de huidige gouverneur. De CDA-fractie vindt deze vervanging noodzakelijk om een betrouwbaar gezag in Uruzgan te krijgen en gaat er van uit dat de gouverneur vervangen zal zijn voordat Nederlandse troepen in Uruzgan arriveren. De CDA-fractie is van mening dat betrouwbaar bestuur van groot belang is, maar dat initiatieven om mensen te vervangen zoveel mogelijk vanuit de Afghanen zelf moet komen. Het moet wel voortvarend gebeuren! Beter bestuur is essentieel om duurzame stabiliteit te krijgen en verbetering van de bestuurskracht moet één van de na te streven doelen zijn.

De Nederlandse missie maakt onderdeel uit van de grotere ISAF-grotere operatie, waarbij 36 andere NAVO-bondgenoten aan meedoen. De CDA-fractie gaf aan vertrouwen te hebben in de veiligheidsgaranties die door de bondgenoten aan Nederland gegeven zijn en complimenteert de regering met de verkregen garanties. De militairen gaan goed toegerust naar Uruzgan, met meer dan voldoende bewapening en bescherming gezien de te verwachten risicos.

In de plenaire afronding tijdens de derde termijn sprak fractievoorzitter Verhagen namen het CDA steun uit voor de missie. Verhagen: Afghanistan is een kwetsbaar land. Een voedingsbodem voor terrorisme. De eerste stappen op weg naar democratie zijn reeds gezet. De CDA-fractie heeft na een zorgvuldige afweging gebaseerd op feiten vertrouwen in de missie naar Uruzgan en stemt in met het uitzenden van militairen voor een periode van twee jaar.