Ingezonden persbericht


DEN HAAG - 7 FEBRUARI 2006

JOVD wil grenzen open voor Polen

JOVD roept kabinet op na twee jaar grenzen te openen

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) roept het Nederlandse kabinet op om vanaf 1 mei haar grenzen open te stellen voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten. De JOVD steunt hiermee de oproep van eurocommissaris Spidla van Sociale Zaken, die stelt dat de twee jaar geleden ingestelde beperkingen een ongunstig effect hebben op onze economie en zwart werken in de hand werken.

Nu het Nederlandse kabinet voor de keuze staat die beperkingen met nog eens vijf jaar te verlengen of te schrappen, roept de JOVD op om het laatste te doen. Het Nederlandse kabinet frustreert dit proces sinds twee jaar door jaarlijks slechts 22.000 werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten toe te laten.

Het volledig openstellen van de grenzen zal volgens de jonge liberalen een gunstig effect hebben op de Nederlandse economie. Landen zoals Groot-Brittannië, Ierland en Zweden zijn hier een voorbeeld van. Zij stelden geen maximum in voor werknemers uit de nieuwe lidstaten. De JOVD verwacht dan ook niet dat Nederland hier last van zal hebben. Landelijk Voorzitter Klaas-Jeroen Terwal: 'De nieuwe werknemers die nu nog nul op hun rekest krijgen bij het aanvragen van een werkvergunning, zullen bij het verdwijnen van de beperkingen voornamelijk de banen innemen die nu nog door zwartwerkers en illegalen worden gedaan. Kortom, hoog tijd om de grenzen open te stellen.'

+ einde persbericht +