Gemeente Amsterdam

Nieuwe buurtindeling voor Amsterdam

7 februari 2006
---
O+S De nieuwe gebiedsindeling van Amsterdam is op 4 oktober 2005 door B&W vastgesteld en gaat met terugwerkende kracht op 1 januari 2005 in.

Nieuwe gebiedsindeling (14 Kb) De nieuwe buurtindeling voor Amsterdam houdt rekening met de veranderingen in de gebouwde omgeving van de afgelopen jaren en is afgestemd op de indelingen, die de stadsdelen en de Politie Amsterdam-Amstelland hanteren. Hierdoor komt de indeling meer overeen met door de bewoners gevoelde gebieden. De buurtindeling van Amsterdam heeft drie niveaus: 1. de indeling in stadsdelen, die door de Gemeenteraad wordt vastgesteld, 2. de indeling in buurten die door B&W van Amsterdam worden vastgesteld, 3. de indeling in buurtcombinaties, die door de directeur van de Dienst Onderzoek en Statistiek wordt vastgesteld. De indeling in buurtcombinaties is een groepering van buurten.

De indeling in stadsdelen is niet gewijzigd. De indeling in buurtcombinaties is ook hetzelfde gebleven. Voor IJburg zijn drie nieuwe buurtcombinaties gevormd. De indeling in buurten is flink veranderd. In een aantal gevallen zijn bestaande buurten onderverdeeld maar er zijn ook grenzen veranderd. De aanduiding van de buurten is gewijzigd en de buurten hebben een naam gekregen. In de nieuwe gebiedsindeling telt Amsterdam 470 buurten, dat waren er 355. Op verzoek kan O+S historische gegevens voor de nieuwe gebiedsindeling leveren.

Op de website van O+S vindt u: * de tekst van het besluit van Burgemeester en Wethouders, * een beschrijving van de namen en grenzen van de buurten, buurtcombinaties en stadsdelen, * kaarten van de gebiedsindeling, * een beschrijving van de historie van de Amsterdamse buurtindelingen, * een omsleuteltabel van de gebiedsindeling 1998 naar de gebiedsindeling 2005, * kerncijfers per buurt voor 1 januari 2005 of voor 2004, * het Straatnamenboek 2005/2006, waarmee u kan opzoeken in welke buurt en postcode een adres ligt.