KNMG

Veel aandacht voor KNMG-actiebrief over Voorstel WMG

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport legde VWS-minister Hoogervorst op 27 januari onder meer de KNMG-brief voor met actiepunten ten aanzien van het wetsvoorstel Wet marktordening gezondheidszorg.

De KNMG stuurde de Vaste Kamercommissie voor VWS op 24 januari 2006 een brief met actiepunten in het kader van de verdere parlementaire behandeling van het voorstel van Wet marktordening in de zorg (WMG). Zo drong de KNMG aan op explicitering van de taakopdracht van de NZa op het punt van toezicht op de relatie tussen prijs/kosten en kwaliteit van zorgverlening. Ook verzocht de KNMG expliciet in de WMG op te nemen dat de Zorgautoriteit ook toezicht houdt op de verwerking van persoonsgegevens door zorgverzekeraars.

Daarnaast verzocht de KNMG om een nadere uiteenzetting van een algemeen kader voor de (door de minister van VWS te sanctioneren) beslissingen van de NZa om specifieke instrumenten in te zetten op en/of specifieke maatregelen te nemen ten aanzien van deelmarkten met specifieke kenmerken. Op welke wijze worden daarin door de NZa te bewaken 'publieke belangen' (toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid) verdisconteerd? Weer een ander actiepunt had te maken met de onderhandelingspositie van vrije beroepsoefenaren. De KNMG drong aan op verdere verheldering door de minister van VWS van, vanuit mededingingsrechtelijke perspectief bezien, toelaatbare mogelijkheden tot versterking van de onderhandelingspositie van vrije beroepsoefenaren, zodat beoordeeld kan worden of dit reële mogelijkheden zijn om de onderhandelingspositie van de zorgaanbieder tegenover zorgverzekeraars in evenwicht te brengen.