Time : 12:21:07 PM
Date : Tuesday, February 07, 2006
Sender Name: VVI

Verbond der Verzorgingsinstellingen tegen waarborgregeling voor commerciële rusthuizen

Via een amendement op een decreet van de Vlaamse regering wil de VLD de alternatieve financiering van VZW- en OCMW-rusthuizen koppelen aan staatswaarborgen voor leningen van commerciële rusthuizen. Op die manier zou de overheid een garantie bieden aan de banken dat ze hun leningen effectief terugbetaald krijgen, ook als een commercieel rusthuis failliet gaat.

Het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) vindt dit niet de te volgen weg. Het VVI is tegen een waarborgregeling voor de commerciële sector:


· Het VVI betwist niet dat er vandaag ook in sommige commerciële rusthuizen kwalitatieve zorg verleend wordt.


· De VZW- en OCMW-initiatieven zijn ontstaan vanuit een principe van solidariteit: de gemeenschap die zorg draagt voor haar ouderen en zwakkeren. In de commerciële sector is de basisidee het genereren van winst voor de aandeelhouders. Dit betekent niet noodzakelijk solidariteit voor de zwakkeren.


· Het VVI is van oordeel dat deze commerciële rusthuizen aan dezelfde normen en voorwaarden moeten voldoen als de VZW- en de OCMW-sector. Ze moeten daarbij ook dezelfde garanties van continuïteit van zorg bieden aan hun bewoners. Dat is op vandaag niet altijd het geval. Faillissementen in de rusthuizen kwamen tot nu toe steeds voor in de commerciële sector. Dit is dan ook het echte risico voor de oudere residenten: alle consequenties voor het falend ondernemersschap worden afgewenteld op kwetsbare ouderen en hun familie. Bovendien is het de bevoegde
Vlaamse overheid die de brokken moet lijmen in deze zeer pijnlijke probleemsituaties.


· Het VVI merkt op dat commerciële rusthuizen winst nastreven, die uitgekeerd wordt aan aandeelhouders. Inherent aan het echte vrije ondernemersschap is dat het winstvorming nastreeft, en dat men daartoe ook bereid is om risico's te nemen. Daar is uiteraard niets mis mee. Voor deze risico's moet de commerciële sector dan wel integraal aansprakelijk blijven. Het doorschuiven van verantwoordelijkheid in zorg voor ouderen die maanden, soms jaren, verblijven in een nieuwe 'thuis', is onaanvaardbaar.


· Een waarborgregeling verlegt het risico naar de overheid, de bewoners en de ganse Vlaamse gemeenschap, in casu de belastingbetaler. Als de commerciële sector waarborgen wil van de overheid, dan zal ze ook haar winsten met die overheid moeten delen.

Het VVI blijft zijn volle medewerking verlenen in de zoektocht naar alternatieve financiering binnen het VIPA-kader, dat zijn deugdelijkheid al bewezen heeft. Het VVI blijft - zoals voorheen - de beslissing van de Vlaamse regering om de wachtlijst voor geplande bouwwerken in woon- en zorgcentra en ziekenhuizen op korte termijn weg te werken, steunen.