LEI

7 feb 2006
Onderdeel: LEI

Brazilië speelt een steeds belangrijkere rol in de wereldhandel in landbouwproducten en is in toenemende mate in gesprek bij vertegenwoordigers van overheid, onderzoek en het bedrijfsleven. Allemaal proberen ze te voorzien hoe de wereldhandel in en prijzen van landbouwproducten beïnvloed wordt en zal worden door de ontwikkelingen in de Braziliaanse agrosector.

Op 12 januari jl. organiseerde het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een seminar over Brazilië, in Den Haag. Het doel was om een goed en evenwichtig beeld te krijgen van de ontwikkelingen in de Braziliaanse sector.

Presentaties werden verzorgd door Mario Jales van Icone (een Braziliaanse denktank voor internationale agrarische handel) over de relatie tussen de ontwikkelingen in Brazilië en de onderhandelingen in de WTO. Jonathan Brooks van de OESO lichtte het OESO rapport Review of Agricultural Policies: Brazil toe. LEI-onderzoeker Siemen van Berkum belichtte de macro-economische context waarin de landbouwsector in Brazilië zich de laatste jaren heeft ontwikkeld. Hij ging met name in op de invloed van macro-economische trends op de concurrentiepositie van de landbouw en zette een aantal kanttekeningen bij verdere groei van de Braziliaanse landbouwproductie en -export. Zo maakt de duurder geworden munt van Brazilië de export van de agrarische âcommoditiesâ (zoals soja) kwetsbaarder. Een ander belangrijk knelpunt voor de verdere ontwikkeling van de Braziliaanse landbouw is het gebrek aan kapitaal voor investeringen in de sector maar ook in de fysieke infrastructuur.