Inspectie Werk en Inkomen

Vooruitgang in begeleiding zieke werklozen en uitzendkrachten

De Inspectie Werk en Inkomen beoordeelt de maatregelen van UWV om zieke werklozen en uitzendkrachten weer aan het werk te krijgen positief. UWV betaalt deze groepen ziekengeld, zoals een werkgever zijn werknemers loon bij ziekte doorbetaalt. Deze 'werkgeversrol' van UWV strekt zich ook uit tot ziektecontrole en
reïntegratie-inspanningen. UWV heeft teams in het leven geroepen die zich speciaal op reïntegratie van deze groepen richten. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Vangnet of springplank? van IWI.

Het organisatiebrede veranderprogramma Werk boven Uitkering van UWV voorziet in maatregelen die ook de activering van zieke werklozen en uitzendkrachten raken. Zo zijn er nu vaste Ziektewet/Arboteams waarbinnen een arbeidsdeskundige als reïntegratiecoach fungeert. Een probleem is dat de capaciteit van deze teams nog wel eens onder druk staat, onder andere door de eenmalige herbeoordelingen voor de WAO.

UWV heeft ook een nieuwe afdeling opgezet die zich met de begeleiding aan het begin van het verzuim bezighoudt. Uit proeven blijkt dat het ziekteverzuim van werklozen hierdoor aanzienlijk daalt.

In de activiteiten van UWV op dit gebied is veel ruimte voor regionale initiatieven. IWI is hier positief over, maar wijst wel op het belang van een goede balans tussen regionale creativiteit en landelijke sturing.

Een informatiesysteem om goed inzicht te krijgen de effectiviteit van de reïntegratie-inspanningen en een cliëntvolgsysteem ontbreken nog. Dit bemoeilijkt het effectief sturen op een optimale werking.

IWI deed onderzoek naar de manier waarop UWV de reïntegratieactiviteiten uitvoert voor zieke uitzendkrachten zonder baan, zieke werklozen en werknemers met een tijdelijk dienstverband die voor hun ontslag ziek worden gemeld. Het onderzoek vond plaats in 2005 in vervolg op eerder onderzoek naar de invoering van de Wet verbetering poortwachter in 2004. Toen bleek dat de reïntegratie van deze groep nog onvoldoende resultaten opleverde.

persbericht IWI, 7 februari 2006