Gemeente Ede

nummer 23 / Ede, 7 februari 2006

Ede wil gebruik warmtepompen stimuleren

De gemeente Ede wil dat toekomstige nieuwbouwwoningen energiezuiniger zijn dan tot nu toe. De gemeente wil zo een bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Deze gassen zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Ook hoopt de gemeente hiermee de bewoners te helpen om de alsmaar stijgende maandelijkse energiekosten in de hand te houden.

Ambitie
De energieprestatie van een woning wordt uitgedrukt in de EnergiePrestatieCoëfficient (EPC). De landelijke wetgeving op dit punt is op 1 januari 2006 aangescherpt. De wettelijke EPC is verlaagd van
1,0 naar 0,8. Dit betekent dat de nieuw te bouwen woningen 20% energiezuiniger moeten worden.
Zoals aangekondigd in het gemeentelijke klimaatplan spraken burgemeester en wethouders over de EPC-waarde die zij vanaf 2006 willen hanteren. Het college besloot om in Ede te blijven streven naar een extra energieprestatie. De gemeente wil daarom vanaf 2006 in de nieuwbouwprojecten woningen laten bouwen die 10-15% energiezuiniger zijn dan de nieuwe wettelijke norm. Dit komt neer op een EPC van ongeveer 0,7.
Tot 1 januari 2006 streefde Ede naar een EPC die 15-20% lager was dan de wettelijke norm (toen was de EPC dus nog 1,0).

Betrokken partijen
De gemeente wil deze ambitie realiseren in overleg met verschillende partijen die bij nieuwbouwprojecten betrokken zijn (zoals projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen). Per project wordt onderzocht of het mogelijk is om deze ambitie te realiseren en zo ja op welke manier.

Technieken
De gemeente vindt een EPC van 0,7 een realistische ambitie. De techniek van de verwarming van woningen via Koude-Warmte-Opslag (KWO) met gebruikmaking van warmtepompen geeft kansen om energie te besparen. Via deze techniek bespaart een woning niet alleen veel energie in vergelijking met de traditionele gasverwarming. Ook heeft deze techniek als belangrijk voordeel dat de woningen in de zomer gekoeld kunnen worden. Het comfort van de woningen wordt dus veel groter.

---