Gemeente Maassluis

383 stankklachten in januari

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in de maand januari 383 stankklachten behandeld. Dat zijn 244 klachten minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar in de maand januari. Vorig jaar januari werden 365 stankklachten bij de meldkamer behandeld.

Onbekende veroorzaker, scheepvaart
Op 11 januari tussen 21.40 en 23.10 uur kwamen op de meldkamer stankklachten binnen uit Hoogvliet en Poortugaal over een diesellucht. Na waarnemingen en een uitsluitingsonderzoek door de uitrukdienst van de DCMR werd geconstateerd dat de overlast waarschijnlijk werd veroorzaakt door een varend schip op de Oude Maas.

Zethameta, Vlaardingen
Dinsdagmorgen 24 januari ontstond rond kwart over tien brand in een berg ongesorteerd, metaalhoudend afval bij metaalbedrijf Zethameta aan de Waterleidingstraat in Vlaardingen. De brand was ontstaan door het overspringen van vonken bij snijbrandwerkzaamheden en ging gepaard met een enorme rookontwikkeling. De meldkamer van de DCMR ontving 22 klachten allemaal afkomstig van bewoners van Vlaardingen. Acht van hen klaagden over rookoverlast. De andere 14 klaagden over de brandlucht.

Onbekende veroorzaker, Ridderkerk
Zondagavond 29 januari behandelde de meldkamer in één uur tijd 25 klachten over de stank van gasolie- en benzinelucht van bewoners van Ridderkerk, Bolnes en Barendrecht. Zeehavenpolitie en de DCMR ontdekten de oorzaak van de stankoverlast in de Ridderhaven in Ridderkerk. Daar lag een grote plas gasolie vermengd met olie. Vermoedelijk was dit afkomstig van een schip dat varend over de Nieuwe Maas en de Noord olie had geloosd. Rijkswaterstaat heeft 's nachts een scherm ter hoogte van de ingang van de haven gelegd om te voorkomen dat nog meer olie stroomafwaarts dreef. De olie in de haven werd de volgende dag opgeruimd. In de loop van de nacht kwamen nog eens negen klachten over de gasolielucht bij de meldkamer binnen. De veroorzaker is niet achterhaald.

Overige klachten
Alle andere stankklachten die deze maand zijn binnengekomen, zijn niet beschreven in dit bericht, maar zijn wel behandeld. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar ze zijn op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl/milieuklacht.