Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 7 februari 2006

Douches Hoornse Vaart buiten gebruik na vondst Legionella

De douches bij het 50 meterbad en de waterspeeltuin in de Hoornse Vaart zijn met onmiddellijke ingang buiten gebruik gesteld nadat bij een reguliere controle de legionellabacterie is aangetroffen.

De douches in het zwembad worden regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van Legionella. Bij de vorige meting waren de monsters schoon. Gisterenmiddag laat werd de bacterie helaas wel aangetroffen in de douches bij het 50 meterbad en de waterspeeltuin. De douches zijn dan ook onmiddellijk afgesloten voor het publiek. De leidingen worden nu verschillende malen doorgespoeld met het bacteriedodende chloor. Het zwembad onderzoekt in samenwerking met het laboratorium en de leverancier van het leidingensysteem welke maatregelen het beste genomen kunnen worden om te voorkomen dat de legionellabacterie opnieuw opduikt.

Veteranenziekte

Het type bacterie dat is aangetroffen, kan de veteranenziekte veroorzaken. Wie in contact komt met de bacterie, wordt niet per definitie ziek. Als het langer dan 19 dagen geleden is dat iemand douchte bij het 50 meterbad of de waterspeeltuin, is het sowieso niet meer mogelijk de ziekte te krijgen. Mensen die wel bij de betreffende douches of de waterspeeltuin zijn geweest, maar niet ziek zijn hoeven niets te doen.

De voornaamste kenmerken van de veteranenziekte zijn longontsteking, hoge koorts verward en vaak diarree. Wie deze verschijnselen bij zichzelf herkent, wordt verzocht zich te melden bij zijn behandelaar. De ziekte is goed te behandelen met antibiotica.

Inwoners die meer informatie willen over de veteranenziekte, kunnen contact opnemen met de GGD, afdeling infectieziekten (072) 5662662.

Onderzoek

De douches van het 50 meterbad en de waterspeeltuin blijven voorlopig afgesloten. Vandaag wordt het leidingsysteem gedesinfecteerd, vrijdag wordt opnieuw een monster genomen. Wanneer onderzoek van het laboratorium (dit duurt ongeveer 10 dagen) dan uitwijst dat de bacterie niet meer aanwezig is, en passende maatregelen zijn genomen om terugkeer te voorkomen, worden de douches weer geopend.