Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 7 februari 2006                              |


1. Provinciale Planologische Commissie
De heer ir. H.P.H.M. van den Brand, directeur projectontwikkeling en ontwerp van Efteling B.V., wordt benoemd tot lid van de Provinciale Planologische Commissie. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De PPC is een adviesorgaan dat op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening de gemeenten en Gedeputeerde Staten adviseert over het ruimtelijk beleid. De benoeming van de heer van den Brand geschiedt op voordracht van het Platform Brabants Toeristisch Bedrijfsleven.

2. Programma Brabant Veiliger
De provincie vraagt een subsidie van E17 miljoen van het ministerie van VROM voor de uitvoering van het programma "Brabant Veiliger 2006-2010". Het programma richt zich op de externe veiligheid in Brabant. Gedeputeerde Staten zenden het programma naar de statencommissie voor Bestuur en Middelen, de commissie Ruimte en Milieu en de Provinciale Commissie Ecologie. Het programma besteedt aandacht aan de risico-inventarisatie van gevaarlijke situaties, externe veiligheid bij vergunningverlening en handhaving, het transport voor gevaarlijke stoffen, de mogelijkheid structuurvisies veiligheid op te stellen voor de gemeenten en de provincie, de relatie tussen grenswaarden, richt- en oriëntatiewaarden voor externe veiligheid en de ruimtelijke ordening, de uitvoering van het groepsrisicobeleid op grond van het Besluit externe veiligheid inrichtingen, de voorbereiding van saneringen op grond van het Besluit externe veiligheid, risicocommunicatie met burgers en de versterking en professionalisering van het externe veiligheidsbeleid. Het programma is opgesteld in samenwerking met de gemeenten, milieudiensten en de regionale brandweerorganisaties.

3. Waterhuishoudingsplan en bestuursovereenkomst waterschappen
De uitvoering van het Waterhuishoudingsplan en de bestuursovereenkomst met de waterschappen liggen goed op schema. Om te komen tot een optimale en effectieve inzet van de beschikbare middelen uit de verschillende regelingen informeren Gedeputeerde Staten de statencommissie voor Ruimte en Milieu en doen zij een aantal voorstellen. Ook willen GS een discussie over de financiering van een nieuw uitvoeringsprogramma voor het waterhuishoudingsplan.


4. Provinciale Commissie Ecologie
De Provinciale Commissie Ecologie is het nieuwe adviesorgaan op het gebied van milieu, natuur en landschap en water. Gedeputeerde Staten benoemen op voordracht van verschillende Brabantse overheden en organisaties de heren Segers (voorzitter), Van Scherpenzeel, Diris, Withagen, Van Bree,Talstra, De Ruiter, Coppens, Van Ham, Van Rijen, Van Nuland, Glas, Vos, Van Kasteren, Rijnen, Baan, Van Rheenen en mevrouw Wesseloo tot lid van de commissie. Gedeputeerde mw. A. Moons treedt op als adviseur van de Provinciale Commissie Ecologie.

5. Eindrapportage @Brabant
Gedeputeerde Staten hebben de eindrapportage van het project @Brabant vastgesteld. Het project bestond uit een provinciale stimuleringsregeling en aanbevelingen voor beleid. Uit de eindrapportage kan worden geconcludeerd dat er met steun van de provincie succesvolle projecten zijn uitgevoerd, de provinciale organisatie op enkele punten belangrijke initiatieven heeft genomen maar dat andere aanbevelingen niet overal met dezelfde intensiteit zijn uitgevoerd. De noodzaak om ICT bewuster in te zetten bij de uitvoering of formulering van beleid om maatschappelijke vraagstukken op te lossen blijft onverkort gelden.

6. Aanbestedingsreglement werken
Het aanbestedingsreglement werken 2005 wordt door Gedeputeerde Staten van toepassing verklaard voor opdrachten die door de provincie Noord-Brabant worden verstrekt. Het reglement is gebaseerd op de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn en uitgewerkt door de departementen van VROM, V&W, Defensie en LNV in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal Overlegorgaan.

7. Opdracht geodatabase
De firma Tensing krijgt van Gedeputeerde Staten opdracht om de snelheid waarmee kaarten op internet getoond kunnen worden in de provinciale website te verbeteren. Met de opdracht is E16.800 gemoeid.

8. Prognoses bedrijventerreinen
De cijfers van de Bedrijfslocatie Monitor van het Centraal Planbureau laten een terugloop zien ten opzichte van de voorspellingen die tot dusverre gebruikt werden van de vraag naar ruimte van bedrijven en overheid in Nederland tot 2040. Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Ruimte en Milieu. Op dit moment staan de afspraken uit het streekplan 2002 niet ter discussie omdat die uitgaan van één cijfer voor heel Noord-Brabant. GS willen de cijfers van het CPB vertalen naar de Brabantse regio's. Daarbij spelen de vraag naar de aantallen hectares en de vraag welk type terrein waar nodig is een belangrijke rol. Afhankelijk van het economisch scenario voorspelt het CPB een vraag naar bedrijventerreinen in heel Brabant tussen de 600 ha netto en 3210 ha netto in de periode 2004-2020.


9. Begrotingswijziging steunfunctie sociaal beleid
Bij de heroriëntatie van de externe steunfuncties op het gebied van sociaal beleid hebben GS de instellingen ( BOZ, Prisma, POG, K2, Sportservice, Palet) laten weten dat 10% van het budget voortaan gebruikt wordt om marktwerking te introduceren. GS stellen nu de statencommissies voor Bestuur en Middelen en Zorg, Welzijn en Cultuur voor om deze gelden over te hevelen naar de begrotingspost "aanbesteding steunfunctietaken".

10. Fonds Armoedebestrijding
Bij amendement hebben Provinciale Staten op 4 november 2005 voor 2006 en 2007 E1 miljoen beschikbaar gesteld voor armoedebestrijding. Dit wordt verwerkt in een consequentiewijziging van de begroting 2006-2007. Ook willen GS door een begrotingswijziging geld vrij maken uit het programmabudget Sociaal Beleid. Dit geld wordt gebruikt voor de operationalisering van het Fonds Armoedebestrijding. GS informeren de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

11. Bewegwijzering
De regels voor bewegwijzeringsborden langs de provinciale weg worden op grond van een evaluatie gewijzigd. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De conceptbeleidsregels (module B4 van de Beleidsnota Wegenbeheer) worden in overeenstemming met de Algemene wet bestuursrecht openbaar voorbereid en ter visie gelegd.

12. Ruimtelijke plannen
De lijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet ruimtelijke ordening is vastgesteld, het bestemmingsplan Genderen, 1e herziening van de gemeente Aalburg is gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Begraafplaats Beeksweg van de gemeente Hilvarenbeek is niet goedgekeurd.


---- --