Het Nederlandse Rode Kruis

06 februari 2006
Rode Kruis leert ouderen internetten

Voor veel ouderen is internet een handig communicatiemiddel. Contact met familie en vrienden wordt onderhouden en ontwikkelingen in de maatschappij gevolgd. Het kan bij ouderen ook eenzaamheid voorkomen. Maar hoe gebruik je die computer? Een goede reden voor het Rode Kruis om in Vleuten een internetcafé te openen.

Vrijwilligers leggen uit
In het voorjaar van 2005 ging het internetcafé van het district Stichts Weidegebied van start in Huize Jozefzorg te Vleuten. In het internetcafé worden ouderen uit Vleuten en De Meern wegwijs gemaakt door vrijwilligers van het Rode Kruis.

Willie de Bake is een half jaar vrijwilligster van het internetcafé.Ik had een advertentie zien hangen in de bibliotheek. Ik ga graag met mensen om, dus leek het me echt iets voor mij. Je helpt mensen op weg op de computer en biedt ze ook een beetje gezelligheid. Het is niet voor iedereen even makkelijk is om te leren internetten. Enkele mensen hebben bijvoorbeeld nog nooit een muis gebruikt!

Altijd even vriendelijk
Mevrouw Poels vindt het fantastisch dat ze op deze plek zo rustig geholpen wordt. Al vraag je iets voor de zesde keer, dan wordt het nog even vriendelijk uitgelegd. Internet geeft een stukje zelfstandigheid, zegt mevrouw Fokke. Ze heeft kinderen in Australië en er is geregeld contact via e-mail. Handig toch als je dat mailtje zélf kan openen?

Uit al deze geluiden blijkt dat het internetcafé een schot in de roos is. Steeds meer ouderen kunnen zo de stap zetten naar dat het contact en de zelfstandigheid die de computer hun kan bieden. Wilt u meer weten over internetcafés van het Rode Kruis? Neem dan contact op met het servicebureau van het Nederlandse Rode Kruis: 070-4455888.

Meer informatie:

* District Stichts Weidegebied