Gemeente Geldrop-Mierlo


ontwerp-waterplan geldrop-mierlo 2006-2010 ter inzage

De gemeente heeft samen met de waterschappen De Dommel en Aa en Maas het `Waterplan 2006-2010' opgesteld. Hierbij zijn ook de provincie Noord-Brabant en het waterleidingbedrijf Brabant Water betrokken. De waterpartners willen met het Waterplan een gezamenlijke visie ontwikkelen op al het water in Geldrop-Mierlo: grondwater, oppervlaktewater, drinkwater en afvalwater. De visie moet uiteindelijk leiden tot afspraken over maatregelen en kosten voor duurzaam water in Geldrop-Mierlo, nu en in de toekomst. Een ontwerp van het Waterplan 2006-2010 is inmiddels klaar. Dit ligt ter inzage van donderdag 9 februari tot en met woensdag 1 maart. Het uiteindelijke Waterplan van Geldrop-Mierlo wordt door de gemeenteraad, het bestuur van waterschap De Dommel en het bestuur van waterschap Aa en Maas vastgesteld.

WAAROM EEN WATERPLAN?
Het regent steeds harder en meer, we bouwen al maar door, natuur verdroogt en kruipruimten staan juist vol met water. Waterzaken die op het eerste gezicht los van elkaar staan, maar bij nader inzien veel met elkaar te maken hebben. Recente extreme weersituaties hebben laten zien dat water een actueel vraagstuk is . Om met succes om te blijven gaan met water, moet intensief worden samengewerkt tussen verschillende partijen. Met name gemeenten en waterschappen moeten gezamenlijk een visie ontwikkelen over een integraal waterbeleid en daarmee een duurzaam watersysteem realiseren. Een instrument hiervoor is het Waterplan.

In het Waterplan wordt aandacht besteed aan bijna alles dat met water te maken heeft: wateroverlast, de kwaliteit van het water, de flora en fauna in en rond het water, beleving en recreatie op en rond het water, besparing van drinkwater, verbetering van de riolering. Het Waterplan wordt opgesteld voor de gehele gemeente Geldrop-Mierlo zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Het Waterplan moet een gestructureerde, duurzame en kosteneffectieve aanpak ten aanzien van inrichting, beheer en onderhoud van het watersysteem en de waterketen bieden.

PROJECTEN WATERPLAN
Inmiddels is er al een aantal projecten in het kader van het Waterplan opgestart of zelfs al afgerond. De meeste projecten zijn onderdeel van een ander plan. Hieronder een kort overzicht: Regenwaterafkoppelprojecten: Akert Industriepark en leiding langs spoorlijn St. Cyr
Grondwateroverlastproject: Scandia en Coevering-west Vernattingsproject: Ontwikkeling natte natuurparel Sang en Goorkens Natuur- en waterbeleving: Dommeldal project Educatie: Waterproject Strabrecht College

Verder is er onder meer een `Actie Regenton' geweest, is er een nieuw Gemeentelijk Rioleringsplan opgesteld en wordt er samengewerkt in de waterketen met waterschapen, het waterleidingbedrijf en 10 gemeenten.

UW MENING
Voordat het definitieve Waterplan 2006-2010 kan worden vastgesteld, moet er een ontwerp-waterplan worden gemaakt. Dit is inmiddels gebeurd. Het ontwerp-Waterplan is tot stand gekomen met inbreng van de waterschappen Aa en en Maas en de Dommel, de provincie en waterleidingbedrijf Brabant Water. Daarnaast hebben burgers uit Geldrop-Mierlo- afgevaardigd door diverse verenigingen en stichtingen die een relatie hebben met water- in twee bijeenkomsten hun mening gegeven over het ontwerp-Waterplan. Ook ú kunt dit doen.

Het ontwerp-Waterplan ligt ter inzage van donderdag 9 februari tot en met woensdag 1 maart in het gemeentelijk Informatiecentrum, Hofstraat 4 in Geldrop. Binnen deze termijn kan iedereen schriftelijk of mondeling op de plannen reageren. Schriftelijke reacties moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, Postbus 10101, 5660 GA Geldrop.

MEER INFORMATIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Theo Martens van de afdeling Openbare Werken. Hij is op woensdag de gehele dag en vrijdagmorgen bereikbaar via de telefoonnummer (040) 289 37 24 of per e-mail t.martens@geldrop-mierlo.nl.