Gemeente Dordrecht


---

`Goudstikker-teruggave' treft ook Dordrechts Museum zwaar

Alicja Rakuzyn
Het Gezicht op Dordrecht uit 1651 van Jan van Goyen, dat teruggegeven zal worden aan de erven Goudstikker, behoorde tot de absolute topstukken in de collectie van het Dordrechts Museum. ,,Het schilderij hangt hier sinds 1948 en hoorde echt thuis in dit museum. Het hing altijd op zaal en behoorde tot de absolute publieksfavorieten. Dat we het moeten laten gaan is een groot verlies voor ons als museum, maar ook voor de stad Dordrecht en de collectie Nederland als geheel", zegt directeur Peter Schoon van het Dordrechts Museum.

Nog in 2004 werd het schilderij door het publiek verkozen tot een van de drie populairste werken in de collectie tijdens de succesvolle campagne Dordt Kiest. Het schilderij, dat een van de mooist bekende gezichten op Dordrecht toont, paste dermate goed in de collectie dat het ook dikwijls te zien was op diverse tentoonstellingen van het Dordrechts Museum zoals recent nog in de tentoonstelling Gebroeders De Witt - Macht en onmacht in de Zeventiende eeuw. Het late schilderij, voorzien van een prachtig zilverachtig licht, behoort tot de best bewaard gebleven en kwalitatief meest hoogstaande werken van Van Goyen in Nederland. Voor dergelijke werken worden in de handel recordbedragen betaald. Voor het Dordrechts Museum zal het zeer moeilijk, zoniet onmogelijk zijn om dit werk of een stuk van vergelijkbare kwaliteit terug te kopen.
Teleurstelling overheerst dan ook bij directie, staf en overig personeel van het Dordrechts Museum nu bekend is geworden dat het werk moet worden teruggegeven aan de erven van de oorspronkelijke eigenaar. 'Dit alles neemt overigens niet weg dat wij de rechtmatigheid van het besluit méér dan inzien', zo besluit directeur Schoon.

Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
078-6482148
www.dordrechtsmuseum.nl