Gemeente Amsterdam

Rijbewijsfraude ontdekt in Amsterdam-Noord

7 februari 2006
---
Amsterdam-Noord en Dienst Persoonsgegevens

Stadsdeel Amsterdam-Noord en de Dienst Persoonsgegevens (DPG) hebben afgelopen woensdag tenminste vijf gevallen van fraude ontdekt bij het aanvragen van een rijbewijs. De aanvragers overhandigden bij de afdeling Burgerzaken een vals rijvaardigheidsbewijs CBR en een valse verklaring van geschiktheid.

Autoverkeer. De vervalsingen kwamen aan het licht doordat een medewerker van het stadsdeel de documenten niet vertrouwde en daarvoor documentspecialisten van DPG inschakelde. Deze kwamen tot de conclusie dat de overlegde documenten geheel vals zijn. De aanvragers hebben dus nooit een rijexamen afgelegd.

Aangifte

Het stadsdeel gaat aangifte doen van valsheid in geschrifte en poging tot oplichting. DPG heeft inmiddels alle stadsdelen over de vervalsingen geïnformeerd en vraagt hen hier extra alert op te zijn. Via de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) worden ook andere gemeenten geïnformeerd, want ook elders in Nederland blijken deze vervalsingen al te zijn aangeboden.

Daarnaast verzoekt DPG aan alle stadsdelen de rijbewijsadministratie na te kijken op valse documenten die mogelijk eerder zijn aangeboden. Bij constatering van vervalsingen wordt het rijbewijs direct ingetrokken en wordt meteen aangifte bij de politie gedaan.

Achtergrond

Loketmedewerkers krijgen sinds acht jaar de opleiding documentherkenning van specialisten van DPG om vervalsingen te herkennen. Bij de stadsdelen en de DPG moeten burgers zich bij alle handelingen identificeren. De aangeboden documenten worden altijd op echtheid gecontroleerd.

De komende maanden wordt aan de loketten in Amsterdam geavanceerde apparatuur in gebruik genomen die het beoordelen van documenten bij identiteitscontroles nog beter zal ondersteunen.