Unicef



India: de goede werken van Zuster Sudha 07 februari 2006, Jamsaut, Bihar - In het dorp Jamsaut zitten meisjes in een klaslokaal. Dit tafereel is niet zo gewoon als het lijkt; de leerlingen zijn afkomstig uit de Musahar-gemeenschap, een van de meest gemarginaliseerde bevolkingsgroepen in India's armste staat Bihar.

Zuster Sudha Varghese in een klas met meisjes van de Musahar-gemeenschap. Foto: Unicef India/Ranjan Rahi Zuster Sudha Varghese in een klas met meisjes van de Musahar-gemeenschap. Foto: Unicef India/Ranjan Rahi

Nog niet zo lang geleden gingen deze meisjes helemaal niet naar school. De Musahars werden decennialang uitgesloten van deelname aan de samenleving, want ze behoren tot de laagste kasten. Nu zingen ze in de klas slogans die in het hele dorp te horen zijn: "We gaan naar school, zelfs al hebben we niks te eten!" Dat deze meisjes onderwijs kunnen volgen, is te danken aan Zuster Sudha Varghese. Al twintig jaar zorgt ze ervoor dat meisjes van de Musahar-gemeenschap naar school kunnen. Haar organisatie Nari Gunjan heeft op meer dan 50 scholen ruim 1500 meisjes zitten en wordt door Unicef ondersteund.

Onderscheiding
De nationale regering heeft Zuster Sudha op 26 januari de hoogste onderscheiding toegekend die een burger kan krijgen: de Padmashri. "Dit is een bijzondere eer. De onderscheiding is van ons allemaal: van Unicef, de regering van Bihar en vooral van de Musahars, die weten hoe belangrijk het is om onderwijs te volgen en om het lot in eigen hand te nemen. En dat die twee zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn," zei Zuster Sudha, toen ze de onderscheiding in ontvangst nam.

Zuster Sudha vraagt aan een Musahar-meisje hoe het met haar gaat. Foto: Unicef India/Ranjan Rahi
Zuster Sudha vraagt aan een Musahar-meisje hoe het met haar gaat. Foto: Unicef India/Ranjan Rahi

De zuster is druk bezig met het opzetten van een pension in een gebouw dat ze van de regering heeft gekregen. Hier kunnen meisjes wonen die verder willen leren. Het idee dat de dochters van de Musahars het huis uitgaan om te studeren, zou vroeger ondenkbaar zijn geweest. "Nu willen veel meisjes heel graag doorleren," zegt Zuster Sudha stralend.

Onvermoeibaar
Zelf woont ze al vijftien jaar in de Musahar-gemeenschap. Hier zijn de misdaadcijfers hoog, maar ze is niet bang. In haar zelfgebouwde huisje heeft de onvermoeibare Zuster Sudha in haar vrije tijd zelf ook verder gestudeerd. Nu kan ze vrouwen die te lijden hebben gehad onder mishandeling en misbruik juridisch bijstaan. India kan terecht trots zijn op deze vrouw!