Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hoger verpleeghuistarief voor jong dementerenden

Persbericht, 7-2-2006

Verpleeghuizen krijgen vanaf 1 januari 2006 een toeslag voor de verpleging van jong dementerenden. Reden is dat jong dementerenden meer aandacht en zorg vergen dan oudere mensen met dementie. Het gaat om ongeveer 10.000 tot 15.000 mensen. Dat schrijft staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp van Volksgezondhied, Welzijn en Sport dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van de Stuurgroep Jong Dementerenden bleek dat de groep jonge mensen met dementie, waarvan de meesten tussen de 40 en 60 jaar oud zijn, een grote zorgvraag heeft. Zij hebben bij de eerste symptomen veelal een gezin, werkkring en actief sociaal leven. Op het moment dat zij de regie over hun leven verliezen, is hun fysieke gesteldheid een andere dan van oudere dementerenden.

Met inzet van meer mensen en door het aanbieden van een ander breder pakket activiteiten, waaronder bij voorbeeld sport, kan aan de verschillen met ouderen tegemoetgekomen worden. Daarmee zijn echter hogere kosten gemoeid dan nu voor mensen met dementie worden vergoed.

Het College Tarieven Gezondheidszorg/ Zorgautoriteit in oprichting heeft de jong dementerenden met ernstig regieverlies daarom onder de cliëntgroep met een hoge zorgvraag geschaard. Per verpleegdag komt daardoor een extra bedrag beschikbaar dat 25 procent van het normale tarief bedraagt.