LEI

7 feb 2006
Onderdeel: LEI

De Europese Commissie en het LEI hebben een overeenkomst gesloten om lokaal gebruik van fruitbomen te versterken in het agroforestry parkland in de semi-aride laaglanden van Burkina Faso, Mali en Niger. Het potentieel van fruitbomen voor lokale en nationale economieën wordt nu niet volledig benut. Doel van het project is een bijdrage te leveren aan duurzaam beheer van het agroforestry parkland, voedselzekerheid van de lokale bevolking en verbetering van hun inkomenspositie. Het project heeft een budget van 2 miljoen euro voor een periode van vier jaar (2006-2009). Het wordt uitgevoerd in samenwerking met het Deense Centre for Forest Landscape and Planning (projectcoördinatie), de University of Wales, Bangor (Groot-Brittannië) en zes vooraanstaande Afrikaanse onderzoeksinstituten in de projectlanden.

De inwoners van de Sahel behoren tot de armsten van de wereld. Zij zijn voor hun voedsel en inkomen sterk afhankelijk van hun natuurlijke omgeving. Bomen zijn een bron voor voedsel, medicijnen en veevoeder, de vezels en het hout dienen als bouwmateriaal en brandstof. Daarnaast spelen bomen een belangrijke rol bij bodem- en waterconservering. Het traditionele agroforestry systeem heeft in de Sahel eeuwenlang gefunctioneerd. Maar het systeem en biodiversiteit zijn onder druk komen te staan door het toenemende gebruik van bomen en landbouwgrond. De afnemende vruchtbaarheid van de bodem vormt een serieuze bedreiging voor de landbouwproductie en de economische groei in het gebied.

Dankzij de bijdrage van het LEI aan het SAFRUIT-project wordt kennis gegenereerd met betrekking tot het potentieel van fruitboomproducten voor lokale en nationale economieën en de institutionele en wettelijke aspecten van graslandbeheer en het gebruik van fruitbomen. Deze kennis vormt de basis voor de ontwikkeling van een set richtlijnen voor best marketing practices voor fruitboomproducten. Om de bruikbaarheid van deze aanpak aan te tonen zullen drie regioâs in West-Afrika als pilotgebied worden ingezet.

SAFRUIT maakt deel uit van het 6e Kaderprogramma, een STREP-project voor ontwikkelingslanden.