Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tarifering jong-dementerenden

Kamerstuk, 7-2-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-U-2650562

7 februari 2006

Bij gelegenheid van het Algemeen Overleg over het Landelijk Zorgprogramma Dementie (inmiddels Landelijk Dementie Programma geheten) en voorzieningen voor mensen met dementie d.d. 3 februari 2005 heb ik u toegezegd u te informeren over de tarifering van de zorg voor jonge mensen met dementie op basis van onderzoek naar de omvang van de groep jonge mensen met dementie met een zwaardere zorgvraag. Met deze brief doe ik die toezegging gestand.

Door de Stuurgroep Jong Dementerenden is in eerste instantie onderzoek gedaan naar de omvang van de groep jonge mensen met dementie en de hogere zorgvraag die deze groep mensen heeft. Deze stuurgroep is een initiatief van verpleeghuisorganisaties die zich met een speciaal zorgaanbod richten op jonge mensen met dementie. De stuurgroep heeft op basis van de resultaten van het onderzoek een Landelijk Zorgprogramma Jong Dementerenden opgesteld dat aan Arcares en de Inspectie voor de Gezondheidszorg is aangeboden. Uit dit onderzoek blijkt dat de groep mensen die op jonge leeftijd wordt geconfronteerd met dementie zo'n 10.000 à 15.000 personen omvat. De hulpvraag van deze mensen is aanmerkelijk hoger dan die van de oudere groep dementerenden. Jonge mensen met dementie hebben merendeels bij het optreden van de eerste symptomen een werkkring, een gezin, een actief sociaal leven. Net als bij oudere mensen met dementie verloopt het proces van dementie bij iedere jongere patiënt verschillend. Dat betekent dat weliswaar alle stadia van het syndroom worden doorlopen, maar dat die zich soms eerder en soms later manifesteren. Maar een belangrijk verschil met oudere mensen met dementie is bijvoorbeeld de fysieke gesteldheid waarin jongere patiënten verkeren en alle gevolgen daarvan bij het optreden van bijvoorbeeld agressief gedrag, onrust en dergelijke. Met inzet van meer mensen en door het aanbieden van een ander pakket activiteiten aan jonge mensen met dementie kan aan die verschillen tegemoet worden gekomen. Dat kost meer dan het gemiddelde tarief dat voor mensen met dementie beschikbaar is. Arcares heeft daarom in 2005 het initiatief genomen om het College Tarieven Gezondheidszorg te verzoeken een beleidsregel op te stellen die hiermee rekening houdt. Het CTG/ZAio heeft daaraan gehoor gegeven en heeft in een beleidsregel die de zorgzwaartetoeslag regelt jong dementerenden met ernstig regieverlies opgenomen onder de cliëntgroep met een hoge zorgvraag.
Die beleidsregel is vastgesteld in november 2005 en ter goedkeuring voorgelegd aan de minister van VWS op 19 december vorig jaar. De datum van inwerkingtreden zal met terugwerkende kracht 1 januari 2006 zijn. Desgevraagd heeft de voorzitter van de Stuurgroep Jong Dementerenden aangegeven met dit besluit zeer tevreden te zijn, mede omdat de onderbouwing voor de toeslag grotendeels is herleid tot het Landelijk Zorgprogramma Jong Dementerenden.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp