Gemeente Utrecht

Utrecht start snel met sanering Nedereindse Plas

Gemeente Utrecht koopt voor één euro de Nedereindse Plas. Dit betekent dat de sanering van de waterbodem kan starten. Doel van de sanering is de plas geschikt te maken voor recreatieve doeleinden. De werkzaamheden daarvoor beginnen nog voor de komende zomer.

De Nedereindse plas is ontstaan door zandwinning. In de periode tot 1988 werd een deel van het gebied gedurende enkele jaren gebruikt als vuilstortplaats. De bovengrondse vuilstortheuvels werden eerder al voldoende afgedicht met folie en klei. Na de gemeentelijke herindeling van 2001 kwam de Nedereindse Plas binnen de gemeentegrenzen van Utrecht te liggen. Op initiatief van Utrecht is toen gedegen onderzoek uitgevoerd naar de manier waarop de onderwaterbodem het best kan worden gesaneerd. Daarna is ook een saneringsplan is opgesteld. Nu de plas in eigendom van gemeente Utrecht komt, kan de feitelijke sanering van de waterbodem starten. Daarbij wordt de bodem van het deel van de plas dat als vuilstortplaats is gebruikt, afgedekt met een laag zand en klei.

In de aanloop naar de overdracht van de plas aan gemeente Utrecht is ook bekeken of de kosten van de sanering op de vervuiler van het gebied konden worden verhaald. Dat blijkt niet het geval, zodat de sanering nu wordt betaald door gemeente Utrecht, het ministerie van VROM en provincie Utrecht. Bedoeling is dat het gebied na sanering wordt overgedragen aan het Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Dat recreatieschap heeft het gebied inmiddels al in beheer en verzorgde ook de inrichting van het terrein.

Met vriendelijke groet,

Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht.