Dekkers plannen op de tocht door actie verhuurders

De nederlandse woonbond

De Nederlandse Woonbond is blij met de actie die commerciële verhuurders gaan voeren tegen de plannen van minister Dekker van VROM. De verhuurders tekenen bezwaar aan tegen de nieuwe belasting die verhuurders van woningen moeten gaan betalen als bijdrage aan de huurtoeslaguitgaven van het Rijk. Op initiatief van hun belangenorganisaties IVBN en Vastgoed Belang wordt de stichting Stop De Huurheffing opgericht, die het verzet van de commerciële verhuurders tegen het wetsvoorstel Betaalbaarheidsheffing van minister Dekker van VROM gaat coördineren. De initiatiefnemers van Stop De Huurheffing stellen dat verhuurders door de heffing worden gedwongen om voortaan altijd maximale huurverhogingen door te voeren. 'Daarmee betalen uiteindelijk de huurders de huurheffing!', aldus de tekst op de site www.stopdehuurheffing.nl. Daarmee erkennen zij dat de huurders opdraaien voor de bezuinigingen van dit kabinet.

Nu het verzet tegen de betaalbaarheidsheffing zo breed is, komen de huurplannen van minister Dekker op losse schroeven te staan. Als de heffing niet doorgaat, kunnen de extra huurverhogingen die verhuurders de komende jaren van Dekker ter compensatie mogen vragen van tafel.

Ook de Woonbond is verklaard tegenstander van het wetsvoorstel Betaalbaarheidsheffing. Eerder hebben de woningcorporaties verenigd in De Andere Beweging al aangegeven tegen deze plannen te zijn, met name vanwege de koppeling die Dekker aanbrengt met haar huurplannen. Stop De Huurheffing deelt ook de principiële bezwaren van de Woonbond en De Andere Beweging tegen de betaalbaarheidsheffing. De heffing zorgt er namelijk voor dat kosten die het rijk uit de algemene middelen moet betalen, ten onrechte worden afgewenteld op huurders in plaats van op de belastingbetaler. De heffingswet maakt dus inbreuk op een belangrijk principe van maatschappelijke solidariteit.

Met de betaalbaarheidsheffing wil minister Dekker een belangrijk deel van haar bezuinigingstaakstelling uit het hoofdlijnenakkoord van Balkenende II realiseren. Zij moet in deze regeerperiode ruim 1,1 miljard inleveren van haar budget. Ruim 600 miljoen daarvan wordt al gerealiseerd door forse kortingen op de huurtoe-slag. Verhuurders zouden de resterende 500 miljoen moeten opbrengen door jaarlijks 250 miljoen euro mee te betalen aan de huurtoeslaguitgaven. Deze bedragen zijn intussen al opgelopen naar 328 miljoen euro in 2006, 353 miljoen euro in 2007, 373 miljoen euro in 2008 en 377 miljoen euro in 2009. Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, heeft de minister kort na haar aantreden aangeboden deze bezuinigingen voor rekening van de woningcorporaties te nemen in ruil voor een ruimer huurbeleid en huurliberalisatie. De Wet betaalbaarheidsheffing huurwoningen is een belangrijke uitkomst van deze 'Megadeal', ook wel bekend als 'De grote beweging'. De Woonbond heeft zich van het begin af aan verzet tegen deze oneigenlijke koppeling van de huurtoeslaguitgaven aan het huurprijsbeleid. Aedes en minister Dekker doen boodschappen met de portemonnee van de huurders, waardoor die zoals gezegd opdraaien voor de onevenredig grote kabinetsbezuinigingen op de VROM-uitgaven.

Amsterdam, dinsdag 7 februari 2006
Nummer V06.0327.BB