Ingezonden persbericht


Nederlandse economie blijft presteren onder Europees gemiddelde

Experian voorspelt groei van BNP en werkgelegenheid voor EU regio's

Den Haag, 7 februari 2006 - De Nederlandse economie zal gedurende de komende tien jaar een matige groei te zien geven met jaarlijks circa 2 procent, onder het EU15 gemiddelde van 2,1 procent. Naar verwachting zal de werkgelegenheid in Nederland op hetzelfde niveau blijven. De economieën van Duitsland en Italië zullen gedurende de komende tien jaar met groeicijfers van respectievelijk van 1,6 en 1,4 procent tot de langzame groeiers in Europa behoren. Dit blijkt uit onderzoek van Business Strategies, de divisie van consumenteninformatiebureau Experian, die de regionale economische groei in 2000 Europese regio's onderzoekt en voorspelt.

Kleinere EU landen zoals Ierland, Luxemburg en Griekenland zullen de hoogste groei te zien geven, net als de nieuwe EU lidstaten in centraal en oost Europa, die allen een groei van 3 procent of meer zullen doormaken. De vooruitzichten op de lange termijn voor Spanje en Groot-Brittannië zijn ook erg goed, aangezien het BNP jaarlijks zal groeien met respectievelijk 2,8 procent en 2,6 procent.

Voor Nederland zijn de belangrijkste uitkomsten:

* Groei van het BNP met 2 procent voor Nederland als geheel.
* Gelijkblijvende werkgelegenheid voor Nederland als geheel.

Voor Europa als geheel zijn de volgende conclusies te trekken:
* Ierland en Luxemburg voeren de ranglijst van BNP groei aan, net als voor de werkgelegenheid.
* De Duitse regio's maken 12 van de 20 slechtst presterende regio's voor wat betreft werkgelegenheid in de EU15 uit, met name de grote stadsregio Berlijn.
* Met uitzondering van Spanje, zijn de belangrijkste werkgelegenheidscentra in de EU voornamelijk geconcentreerd in de kleinere randgebieden zoals Ierland en Luxemburg in plaats van in het hart van Europa.
* De Spaanse regio's zijn oververtegenwoordigd bovenaan de werkgelegenheidsladder (en maken daarmee meer dan de helft uit van de top 20 EU regio's) en bewijzen dus een sterk herstel van de werkgelegenheid in de Spaanse economie.
* Een aantal relatief grote stadsregio's, vooral in Duitsland, zijn vertegenwoordigd aan de onderkant van de groeiranglijst van het BNP. De regio Berlijn is de langzaamste groeier, met een krimpende economie tussen 1999 en 2004. De Duitse regio's voeren de lijst aan van slecht presterende regio's en maken 15 van de 20 langzaamst groeiende regio's in de EU15 uit.

In de European Regional forecasting service 2005-2015 worden de verschillen in economische groei en groei van de werkgelegenheid aangegeven en toegelicht. De uitkomsten zijn met name voor investeerders en ontwikkelaars belangrijke hulpmiddelen bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Experian's voorspellingen zijn gebaseerd op uitgebreide datasets van historische regionale data over demografie, BNP, infrastructuur, industrieperformance en arbeidsmarktgegevens over beroepsbevolking en werkloosheid. De gegevens worden verzameld via een netwerk van contacten en databronnen in heel Europa.

Hans Gillis, adjunct directeur Business Strategies, onderdeel van Experian Nederland BV: 'Kijkt men naar de grote Europese steden, dan ziet men dat Madrid en Catalonië (met daarin Barcelona) de werkgelegenheidsgroei aanvoeren, en dat daarbij de landelijke kracht wat betreft het creëren van werk wordt weerspiegeld. Daarentegen presteren Amsterdam, Oslo en Wenen veel minder; de werkgelegenheid op FTE basis is daar in 2004 vrijwel onveranderd gebleven in vergelijking met vijf jaar eerder. Bovendien is het deze steden, evenals Milaan, Rome, Lissabon, Brussel en Frankfort, niet gelukt om het EU15 gemiddelde met betrekking tot groei van het BNP te evenaren. Alleen Madrid, Barcelona, Londen, Helsinki en Athene hebben dit gemiddelde ruimschoots overschreden.'

U kunt het gehele onderzoek opvragen via maurits.blok@pleon.com of 020 487 4000.

Over Experian Nederland B.V.:
Experian Nederland maakt onderdeel uit van Experian, een wereldwijde marktleider op het gebied van informatievoorziening aan organisaties. Experian levert informatie, producten & diensten aan bedrijven bij het vinden van nieuwe klanten, het ontwikkelen & beheren van een succesvolle klantrelatie en het managen van de financiële risico's gedurende de klantrelatie.

Experian werkt met meer dan 50.000 cliënten verdeeld over verschillende branches, daarbij inbegrepen financiële diensten, telecommunicatie, gezondheidszorg, verzekeringen, detailhandel en postorder, automobielbranche, vrije tijd, nutsbedrijven, projectontwikkelaars, vastgoed bedrijven, e-commerce en overheid.

Experian maakt onderdeel uit van GUS plc en heeft hoofdkantoren in Nottingham (UK) en Costa Mesa, Californië (USA). Experian heeft kantoren in 31 landen, telt wereldwijd meer dan 12.000 medewerkers.en is actief in meer dan 60 landen. Experian heeft een jaaromzet van meer dan 2,1 miljard Euro. Experian is in Nederland gevestigd in Den Haag en heeft 100 medewerkers in dienst.

Meer informatie is te vinden op onze website: www.experian.nl

Het woord 'Experian' is een geregistreerd handelsmerk in de EU en andere landen en is eigendom van Experian Ltd en/of haar dochterondernemingen.



Ingezonden persbericht