Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Toezeggingen AO Perinatale sterfte

Kamerstuk, 7-2-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-OGZ- 2657308

7 februari 2006

Op 17 januari jl. heeft het Algemeen Overleg over perinatale sterfte plaatsgevonden. Met deze brief wil ik u informeren over hoe ik de onderwerpen die tijdens dit overleg zijn besproken verder ga oppakken. De volgende onderwerpen zijn aan bod geweest: recente cijfers over perinatale sterfte van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), neef nicht huwelijken en de relatie met perinatale sterfte, relatie tussen perinatale zorg aan mensen van allochtone afkomst en perinatale sterfte en als laatste de Perinatal Audit. In deze brief zal ik op alle punten in gaan.

Recente cijfers CBS over perinatale sterfte
Zoals toegezegd stuur ik u de meest recente cijfers over perinatale sterfte van CBS (zie bijlage). Uit deze cijfers blijkt dat de perinatale sterfte in Nederland in 2004 ten opzichte van 2000 gedaald is (zie bijlage). De oorzaken van de daling zijn nog niet bekend. In de bijlage worden wel de voorlopige observaties en conclusies van CBS en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de relatief snelle daling in de perinatale sterfte in 2004 t.o.v. 2003 vermeld. Het RIVM gaat op korte termijn met het CBS in overleg over de oorzaken van de daling van de perinatale sterfte. In de zomer hoort u van mij wat de resultaten van dit overleg zijn.

Neef nicht huwelijken en de relatie met perinatale sterfte Het onderwerp neef nicht huwelijken is uitvoerig besproken tijdens het Algemeen Overleg. Ik heb het RIVM gevraagd literatuuronderzoek te doen naar de relatie tussen neef nicht huwelijken en perinatale sterfte. In de zomer ontvangt u het resultaat van dit literatuuronderzoek. Er wordt nu al door het erfocentrum voorlichting gegeven over de risico's van bloedverwantschap (consanguïniteit). Overigens wordt de voorlichting over de risico's van neef nicht huwelijken ook meegenomen in het advies van de Gezondheidsraad over preconceptionele voorlichting dat ik voor de zomer zal ontvangen.

Relatie tussen perinatale zorg aan mensen van allochtone afkomst en perinatale sterfte
De relatie tussen de perinatale zorg aan mensen van allochtone afkomst en perinatale sterfte is ook uitvoerig aan bod geweest. Ik heb toegezegd dat de resultaten uit de verschillende onderzoeken op dit gebied gebundeld moeten worden. Het RIVM gaat in kaart brengen naar welke onderwerpen in relatie tot allochtonen en perinatale sterfte er momenteel onderzoek wordt gedaan en wanneer resultaten te verwachten zijn. Het RIVM zal een overzicht maken van deze onderzoeken en zal de resultaten uit de onderzoeken bundelen. U ontvangt een eerste rapportage in de zomer, aangezien nog niet alle onderzoeken in de zomer afgerond zullen zijn.

Perinatal Audit
Er zijn veel beroepsgroepen en organisaties in Nederland betrokken bij perinatale zorg en perinatale registratie. De perinatale zorg is onderdeel van de verloskundige zorg en behoort tot de verantwoordelijkheid van de betrokken beroepsgroepen. De verantwoordelijkheid van de rijksoverheid in relatie tot perinatale gezondheid, preventie en zorg zie ik als volgt. Ik streef er naar dat er goede, eenduidige en zo volledig mogelijke gegevens over perinatale gezondheid, preventie en zorg beschikbaar zijn. Daarvoor is een goede perinatale registratie noodzakelijk. Met deze gegevens kan ik vervolgens beleid maken op de beïnvloedbare oorzaken van perinatale sterfte.
Ik heb de rol van landelijke instantie of organisatie, die vanuit een breed gedragen mandaat informatie op het specifieke gebied van de reproductieve gezondheid bewaakt, integreert en communiceert, in 2004 expliciet bij het RIVM neergelegd. Daarom vraag ik ook nu het RIVM om met de betrokken partijen in het veld een minimale perinatale basisdataset te ontwikkelen. Er wordt geïnventariseerd wat er nu door verschillende partijen geregistreerd wordt. Ook wordt er bepaald wat we in Nederland willen en moeten weten over perinatale gezondheid. Vervolgens wordt gekeken welke kennis er momenteel nog ontbreekt. Ik zal het RIVM vragen ook te onderzoeken wat de rol van de Perinatal Audit kan zijn om ontbrekende kennis over de kwaliteit van de perinatale zorg aan te vullen. Eind van dit jaar zal ik u mijn standpunt over de mogelijke implementatie van de Perinatal Audit meedelen.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst