Provincie Limburg

Agro-vouchers maken kennis bruikbaar voor agrarische sector Naar model van kennisvouchers voor het MKB

Vanaf 1 maart 2006 kunnen ondernemers in de agrarische en voedingsmiddelensector gebruik maken van een innovatievoucher die hen in staat stelt een praktisch probleem te laten onderzoeken en oplossen door een kennisinstelling in de Euregio, zoals een universiteit, hogeschool of researchafdeling van een groot bedrijf. De voucher vertegenwoordigt een waarde van 6.500,- in de vorm van onderzoeksdagen. De agro-vouchers vormen een aanvulling op de innovatievouchers die de Provincie Limburg eerder al heeft gelanceerd voor het Midden- en Kleinbedrijf.

De Agro-vouchers hebben tot doel om gerichte kennisvragen te laten onderzoeken, zodat oplossingen zo snel mogelijk in praktijk kunnen worden gebracht. Achterliggende gedachte van de Agro-vouchers is het verhogen van het kennisniveau van het Limburgse agrarische bedrijfsleven ter versterking van het innovatie- en concurrentievermogen. Het agro-bedrijfsleven kan met deze voucher kennis en expertise, die men zelf niet in huis heeft, eerder en structureler extern inkopen bij bijvoorbeeld onderwijsinstellingen en kennisintensieve bedrijven. Deze worden op hun beurt op deze wijze gestimuleerd zich meer op de markt te gaan richten.

Een innovatievoucher is een succesvol innovatie-instrument dat zijn oorspong in Limburg heeft. De vouchers zijn op initiatief van de Provincie Limburg uitgebreid naar het Benelux Middengebied (Noord Brabant, Limburg en een aantal Belgische provincies). Daarna heeft het Ministerie van Economische Zaken de vouchers omgezet tot een landelijke regeling.

De Agro-vouchers verlopen via kennisbemiddelaar KnowHouse. KnowHouse neemt aanvragen voor Agro-vouchers vanaf 1 maart in behandeling op basis van een concrete kennisvraag. Vanaf 1 maart is op de website van KnowHouse nadere informatie over de agro-vouchers te vinden, inclusief een aanvraagformulier. KnowHouse verwacht dat vanaf die datum aanvragen binnen een maand kunnen worden behandeld of getoetst. Agrarische kennisvragen die binnenkomen via het Innoveerpunt of Syntens zullen worden doorverwezen naar KnowHouse.

7-2-2006 15:23